Produkt & reglering
Snus!

Snus!: Ny bok visar en uppdaterad bild av snus och snusare

Från den ekologiska tobaksodlingen i Skåne till besök hos stora och små snusproducenter. I en ny och uppdaterad utgåva av boken Snus! tar författaren Mats Jonson med sig läsaren på en resa genom smak, kulturhistoria och tobakspolitik.

– Jag tror att konnässör-intresset hos de unga urbana snusarna i Sverige bara kommer att bli större och större, säger han.

Mats Jonson har en bakgrund inom bland annat vinbranschen. När han för några år sedan arbetade som guide på Snus- och Tändsticksmuseum anordnade han snusprovningar och blev då förvånad över vilka besökarna var.

– Det var inte alls så grabbigt som jag kanske hade föreställt mig att det skulle vara. Besökarna var damer, mäklare, kompisgäng och både killar och tjejer i alla åldrar. Det de hade gemensamt var också att de alla verkligen var intresserade av att lära sig mer om hur styrka, smak och olika snusmärken skiljer sig åt. Då föddes idén om en bok där jag skulle sprida det här konnässör-perspektivet, säger Mats Jonson.

Boken Snus! kom ut i en första upplaga 2017 och nyligen kom den alltså i en uppdaterad version.

– Jag såg en möjlighet att lägga till fler kapitel om själva tillverkningsprocessen och besöka flera snusfabriker. Dessutom har jag besökt tobaksodlaren Monopolet i Fjälkinge i Skåne som producerar sex till sju ton om året och nu gör eget snus.

Vem är den typiska snusaren i Sverige idag?

– Ja, den gamla bilden av en snusare är den här snusgubben med ränder under naglarna, men han är ju sedan länge försvunnen. Idag är det istället den urbana snusaren som bryr sig om vad han eller hon lägger under läppen. Många upptäcker att det finns ett stort utbud med olika smaker och man kan gå till speciella snusbutiker och välja. Även snusdosans formgivning kan ge signaler om vem man är eller vem man vill vara.

Vad är din bild av statens syn på snuset?

– Jag tycker att myndigheterna och speciellt folkhälsomyndigheterna har en speciell förmåga att lägga sig i njutningsmedel och snuset är särskilt orättvist behandlat. Om snus inte hade varit förbjudet i EU så hade den europeiska folkhälsan förmodligen varit bättre för att man hade kunnat minska rökningen.

Idag bor Mats Jonson i Brasilien tillsammans med sin brasilianska hustru. Han är själv snusare och behöver därför planera för att ha tillgång till färskt snus.

– Jag brukar ta med mig en rejäl laddning när jag är hemma i Sverige och sen förvarar jag det i frysen. Sen försöker jag hålla mig till åtta prillor om dagen, som jag tycker är en bra mängd, för att det ska räcka.

Hur ser du på framtiden för svenskt snus?

– Jag tror att konnässör-intresset hos de unga urbana snusarna i Sverige bara kommer att bli större och större. Snus kommer att bli en del av den totala gastronomin, eftersom det fyller en funktion i samband med måltiden. Och jag tror också att det kommer bli allt vanligare med restauranger som erbjuder en snushumidor med en prilla till kaffet, på samma sätt som man kunde få in en cigarr förr i tiden.