Internationellt

Stängd gräns kan leda till att fler börjar röka i Finland

Att Finland har stängt gränsen på grund av coronaviruset kan leda till att fler finländare börjar röka.

– När man inte kan få tag i snus så kommer många att välja det mest lättillgängliga alternativet, säger Theo Herold, finlandssvensk debattör.

Som ett led i att begränsa spridningen av coronaviruset har Finlands regering infört kraftiga gränskontroller. Sedan i mitten av mars har ingen obehörig kunnat resa in i landet, persontrafiken på färjorna mellan Sverige och Finland har strypts, och nyligen skärptes reglerna ytterligare när utbyte av varor mellan privatpersoner förbjöds helt längs gränsövergången.

En grupp som påverkas av de finländska restriktionerna är det stora antalet snusare i landet.

Snuset börjar ta slut i Finland

Trots att snusförsäljning inte är tillåtet i Finland visar statistik att fem procent av de finländska männen snusar. Bland männen i åldern 20-34 är andelen snusare nio procent.

Theo Herold är finlandssvensk debattör och har tidigare bott i Uppsala. Han jobbar vanligtvis i Bryssel men när Snusforumet får tag i honom befinner han sig i Finland.

Theo Herold

– Nu är jag i Finland i Coronatider, och har varit det ett tag. Och eftersom jag själv är snusare så märker jag hur snuset börjar ta slut här. Ingen kan resa till Sverige och köpa snus för eget bruk längre, säger Theo Herold.

De stängda gränserna har också fått effekt på den illegala snushandeln i Finland, där priserna gått upp kraftigt eftersom tillgången blivit allt mer begränsad.

– Det startades också ett medborgarinitiativ med förslag om att Finland temporärt skulle tillåta att man kunde beställa snus och få det hemskickat med post från Sverige, men det har än så länge inte burit frukt, säger Theo Herold.

Börjar röka istället?

Han tror nu att en konsekvens av den nuvarande situationen kan bli att många snusare i Finland väljer cigaretter istället.

– Även om cigaretter är betydligt farligare för hälsan än snus så är jag rädd att det kommer att bli så. Några kommer säkert att sluta snusa, men den stora delen kommer att välja substitut som cigaretter eller nikotintuggummin istället, säger Theo Herold.  

Sedan tidigare finns det en bred politisk opinion i Finland om att man ska häva snusförbudet. Förra året gjorde Yle en enkät med finländska riksdagsledamöter som visade att den åsikten finns representerad i alla finländska riksdagspartier.

Nyligen gjorde riksdagsledamoten Mikko Kärnä också ett utspel där han argumenterade för att Finland bör legalisera snusförsäljningen.

– Gränsen till Sverige är stängd, men snushandeln har inte stannat av. Det är en guldålder för smugglare och hemtillverkare. Det är inte vettigt att staten nu förlorar mängder av skatteintäkter, sade Mikko Kärnä i ett pressmeddelande.

Ett rökfritt Finland 2030 med hjälp av snus

Theo Herold hoppas också att Finland, precis som Sverige, väljer att legalisera snuset. Inte minst för att minska cigarettrökningen i landet.

– Om jag skulle få önska så skulle det bli precis som i Sverige. Den svenska modellen där du får sälja snus i matbutiker eller kiosker och med samma krav på att man måste vara myndig för att få köpa. Regeringen har satt upp ett mål om ett rökfritt Finland 2030. I riktlinjerna för detta inkluderas dessvärre även snus. Jag menar att snusprodukter snarare borde användas som ett verktyg för att uppnå det målet, säger Theo Herold.