Internationellt
snus tiktok france

Fransk TikTok-trend skapar missvisande rädsla för ”le snus”

I ett flertal videor på den sociala kanalen TikTok visar unga människor i Frankrike upp hur de använder snus och nikotinportioner, det de kallar ”le snus”. Filmerna har skapat en debatt baserat på falska påståenden i Frankrike, vilket fått hård kritik från flera röster i Sverige.

Flera franskspråkiga videor har dykt upp på TikTok de senaste veckorna som visar unga människor placera snuset i överläppen. De flesta av klippen är taggade med #snus men majoriteten av dem verkar innehålla tobaksfria nikotinportioner snarare än tobaksbaserat svenskt snus, vars försäljning är olaglig i Frankrike.

Videotrenden accelererade ytterligare på grund av ett foto som cirkulerade på flera sociala medie-plattformar med den franska fotbollsspelaren Marcus Thuram. Där håller han vad som verkar vara en burk med en rökfri nikotinprodukt, troligen tobaksfria nikotinportioner, som för närvarande är oreglerade i Frankrike.

– En stor del av problemet är att beslutsfattare i Frankrike och många andra EU-länder har misslyckats med att hålla jämna steg med nya nikotinprodukter, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

– Nikotinprodukter borde förbjudas för alla under 18 år – det finns ingen debatt om det. Men brist på uppmärksamhet föder brist på trovärdig information. Det leder till utbredda missförstånd och lämnar en handfull uppmärksamhetssökande TikTok-användare att sätta agendan, säger han.

Le snus på TikTok: Många åsikter, få bevis

Även om de franska TikTok-klippen har fått hundratusentals visningar är det fortfarande oklart hur utbredd användningen av snus eller nikotinportioner är bland unga människor i Frankrike.

Trots det har medier i Frankrike varit snabba med att publicera artiklar som framställer snus som ”farligt”, med fokus på TikTok-klippen där användarna klagar över att de känner sig illamående efter att ha använt produkten.

Det franska tv-bolaget FranceInfo publicerade en video med Loïc Josseran, chef för den franska antitobaksgruppen Alliance Contre Le Tabac, som felaktigt hävdade att snus orsakade flera typer av cancer, vilket motsäger en rad svenska vetenskapliga studier som drar slutsatsen att det inte finns någon korrelation mellan snusanvändning och cancer. Han hävdar vidare att personer som snusar är ”tre gånger mer benägna att bli rökare”.

Falska påståenden om faror med le snus

Den franske missbruksspecialisten Dr. Michaël Bazin gjorde liknande ogrundade påståenden och sa till tidningen Midi Libre att en portion snus motsvarade tre cigaretter.

Patrik Strömer kallar sådana falska påståenden ”olyckliga”, och ännu ett tecken på att franska folkhälsomyndigheter och beslutsfattare måste göra sina läxor när det kommer till nikotin.

– Det är tråkigt och frustrerande att antitobaksgrupper och så kallade medicinska experter har hamnat i den här typen av felinformerad skrämselpropaganda om nikotinportioner och snus. Deras påståenden är helt enkelt falska. Det finns inga bevis för att snus eller nikotinportioner orsakar cancer, säger han.

Strömer förnekar inte att den genomsnittliga nikotinportionen innehåller fler milligram nikotin per påse än en genomsnittlig cigarett, men påpekar samtidigt att effekterna av varje produkt är olika på grund av hur nikotin kommer in i kroppen.

– Nikotin från snus eller portioner absorberas genom tandköttet och spottkörtlarna snarare än genom lungorna, så mängden nikotin som behövs för att uppnå en likvärdig effekt är olika, säger han.

Snus dödar inte, cigaretter gör det

När Sverige nåddes av nyheten var flera medier inte sena med att rapportera om TikTok-trenden. I bland annat SVT, TV4 och Expressen lyste skillnaden mellan snus och nikotinportioner med sin frånvaro i rapporteringen, varav den senare är oreglerad och inte olaglig i Frankrike.

En av personerna som fått uttala sig i TV4 är kriminologen Leif GW Persson, som inte drog sig för att ge en känga till fransoserna.

– Nikotin är ett dödligt gift, men jämfört med att röka vanliga cigaretter är det ju rena hälsokosten. Och i det senare avseendet så brukar ju fransmännen vara ganska liberala i sin inställning.

När programledaren påpekar att franska myndigheter börjat oroa sig över det olagliga snuset svarar han:

– Det är en tydlig trend i Europa, att snuset vinner. Det beror nog mest på saknaden efter cigaretter, där lyckligtvis ett växande antal människor förstår att det är väldigt hälsovåndligt.

Patrik Strömer befarar att den franska medieframställda ”TikTok-skandalen” kan komma att kosta liv.

– Om franska myndigheter menade allvar med att vidta åtgärder för att förbättra folkhälsan borde de fokusera på att begränsa tillgången till dödliga cigaretter, snarare än att piska upp grundlösa farhågor om produkter som har skapat två rökfria generationer i Sverige och Europas lägsta tobaksrelaterade dödlighet, säger Patrik Strömer.

– Snus dödar inte. Rökning gör det. Så enkelt är det. Och att förtala en produkt som har potential att hjälpa miljontals franska rökare att sluta till förmån för ett mycket mindre riskabelt alternativ kan få allvarliga konsekvenser för den franska folkhälsan, säger han.