Produkt & reglering

Slopat rök- och snusförbud i Arjeplog

I likhet med omkring 30 andra kommuner i Sverige har Arjeplogs kommun haft en politiskt beslutad policy om att vara rökfri. Men när förbudet utökades 2014 till att även gälla snus blev det upprörda tongångar. Debatten slutade med att centerns dåvarande gruppledare Ulf Ottosson hoppade av sina uppdrag i protest.

– Det är inte så lätt att lägga av med snuset efter 40 år. Jag måste få göra mina egna val utan att kommunen talar om för mig vad jag ska göra, sade han då till Expressen.

I Arjeplogs nya policy river kommunen upp tobaksförbudet för anställda och politiker. Förbudet har istället ersatts med en uppmuntran om en tobaksfri arbetstid och arbetsmiljö.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt säger till SVT att hon inte ser det slopade förbudet som ett misslyckande. Istället pekar hon på den ökade medvetenheten om rökningens skadeverkningar som förbudet medfört. Hon passar även på att hänvisa till sin egen resa från storrökare till rökfri och konstaterar att hon mår ”så mycket bättre utan nikotin”.

– Lite tråkigt att kommunalrådet Flinkfeldt, som säger sig ha varit storrökare, fortfarande tror att det var nikotinet som gjorde att hon mådde sämre då. Det är rök i mun och lungor som orsakar sämre hälsa, säger Patrik Strömer, Generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen.

Beslutet om det slopade förbudet välkomnas av den snusande centerpolitikern Ulf Ottosson.

– Jag är glad över det här beslutet. Nu är det en personlig fråga om man vill röka eller snusa och så tycker jag att det ska vara också, säger han till SVT.

Läs mer

Rök- och snusförbud rivs upp: ”Inga möjligheter till sanktioner” (SVT)

Snuset stoppas – då lämnar han politiken (Expressen)