Nyheter

Regeringen vill sänka skatten på snus

Snus kan bli tre kronor billigare. I alla fall om regeringens och SD:s förslag på sänkt snusskatt blir av. Samtidigt skulle skatten på cigaretter höjas.

– Ett välkommet besked, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Det pågående skiftet i svenska tobaksvanor är tydligt i regeringens senaste uttalande om budgetförslag. Då allt fler slutar att röka, och många med hjälp av snus, vill regeringen med samarbetspartiet SD göra snus mer plånboksvänligt. Den 6 september presenterades förslaget att sänka punktskatten på snus med 20 procent. Det innebär att priset på snus kan bli tre kronor billigare per dosa.

Välkommet förslag att sänka skatten på snus

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, ser ljuset i den långdragna skattetunneln.

­– Det är ett välkommet besked att regeringen och SD vill sänka skatten på snus. Från 2006 har punktskatten på snus ökat med mer än 400 procent trots att samhällskostnaderna för snusande inte ökat. Snus har blivit en fiskal produkt, alltså något som ur statens perspektiv endast finns för att kunna beskattas, sägen han.

Den föreslagna sänkningen finansieras av att det samtidigt blir dyrare att röka, då skatten på cigaretter planeras öka med nio procent.

I en artikel i SVT säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD:

– Det är fler som snusar än röker i Sverige, och de hälsovådliga effekterna av rökning är avsevärt mer påtagliga.

Flera fördelar med sänkt snusskatt

Regeringens resonemang kring beslutet baseras på att man vill ta hänsyn till de olika hälsoriskerna kopplade till olika tobaksprodukter.

– Att regeringen erkänner snusets hälsofördelar jämfört med dödlig rökning känns självklart. Men faktum är att beslutet är sunt för hela samhället. Som det är nu överstiger statens skatteintäkter på snus de högsta beräknade samhällskostnaderna för snusande med 4–5 gånger. Att sänka skatten på snus är därför rätt för alla som vill undvika orättvisa och diskriminering, säger Patrik Strömer.

Förslaget är tänkt att börja gälla den 1 november 2024, om riksdagen godkänner förslaget. Nikotinportioner och alternativa nikotinprodukter kommer inte att beröras av de eventuella skattejusteringarna.