Nyheter

Rapport: Utbredd desinformation om skillnad mellan cigaretter och vejp

Världens rökare tror att det är lika farligt med vejpning som det är att röka cigaretter. Det globala nätverket We are innovation presenterar oroande resultat i en färsk undersökning, och uppmanar beslutsfattare att akut bekämpa desinformationen.

Okunskapen om den kolossala skillnaden mellan dödlig rökning och vejpning är en ”global epidemi”. Det skriver We are innovation om resultaten av undersökningen ”Innovation under fire: A global alert on the misperception epidemic in vaping views”. I undersökningen deltog cirka 27 000 rökare från 28 länder.

Oroande okunskap om hälsoskillnaden

Syftet med undersökningen var att se hur rökare världen över ser på de olika riskerna som finns i vejpning och rökning. Det visar sig att en häpnadsväckande majoritet, 74 procent, av rökarna tror att vejpning är lika eller mer skadligt än traditionell rökning.

I länder som Brasilien, Nederländerna, Slovenien och Kazakstan tror över 80 procent det. Okunskapen är dessutom utbredd bland alla åldrar.

– Det är mycket allvarligt. Det som känns särskilt jobbigt är att rökare i våra grannländer har så lite information om bättre alternativ när vi i Sverige är så gott som rökfria tack vare snus och nikotinportioner. EU behöver ta till sig de här skrämmande siffrorna och prioritera skademinimering för att hjälpa Europas rökare, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen.

Akut behov av rätt information

We are innovation drar slutsatsen att rökare är mindre benägna att prova potentiellt livräddande alternativa tobaks- och nikotinprodukter om de felaktigt tror att de inte är bättre än cigaretter. Därför uppmanar de nu folkhälsoorganisationer, beslutsfattare och förespråkare att bekämpa desinformationen som likställer vejpning med cigaretter.

”Genom att informera om dessa förankrade missuppfattningar och hjälpa rökare att fatta välgrundade beslut med evidensbaserad utbildning kan man bokstavligen rädda miljontals rökares liv.”

Krävs ett långsiktigt arbete med skademinimering

I länder som Italien, Tjeckien, Frankrike och Storbritannien har rökare större förståelse för cigaretternas dödliga risker och att vejpning är mindre riskfyllt. Trots det väljer ungefär hälften eller fler cigaretter ändå.

Det visar att det krävs ett gediget och uthålligt arbete med vetenskapsbaserad utbildning när det kommer till rökning.