Nyheter

Svenskar väljer hälsa med alternativa nikotinprodukter

Svenskar som slutar att röka med hjälp av alternativa nikotinprodukter gör det främst för hälsans skull – men de vill också ha ett brett utbud av alternativa produkter. Det visar en ny undersökning utförd av Ipsos.

Undersökningen, som beställdes av innovationsnätverket We are innovation, bekräftar det många förespråkare av skademinimering sagt i flera år: Rökare behöver ha tillgång till alternativa nikotinprodukter för att långsiktigt bli av med sitt livsfarliga rökberoende. Det speglar resultaten av en tidigare Demoskop-undersökning från 2019, där åtta av tio svaranden menade att de slutade röka av just hälsoskäl.

Ipsos-undersökningen fastslog att även om det främst är av hälsoskäl som före detta rökare beslutar sig för att gå över till alternativa nikotinprodukter, så är variationen av produkterna lika viktigt för att det ska vara möjligt att fimpa.

– När kvinnor byter ut cigaretterna mot en annan nikotinprodukt tenderar de att använda tobaksfria nikotinportioner i högre utsträckning än män, som oftast snusar istället. Vaping är också vanligare bland kvinnor än män. Kvinnors tendens att välja nästa generations nikotinprodukter kan bero på det högre sociala tryck på kvinnor vi ser när vi frågar om skäl till att man slutat röka. Det kan också bero på kvinnors benägenhet att värdera individuell anpassning av sina nikotinprodukter högre än män – både när det gäller smakalternativ och nikotinnivåer, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos, i ett uttalande.

Kvinnor väljer andra alternativ framför snus

Tidigare har det fastställts att svenska kvinnors rökvanor liknar övriga EU för att de snusar i mindre utsträckning än svenska män. Att det nu finns fler alternativ än traditionellt snus i Sverige kan vara svaret på det som händer idag, det vill säga att även kvinnor börjar fimpa.

– Även om vi saknar vetenskapliga studier som bevis så är det inte så svårt att lista ut varför även kvinnor slutar att röka idag. Vi har en långt större variation av alternativa nikotinprodukter idag än för tio år sedan, vilket självklart är en fördel i en värld där vi alla är individer med olika behov. Om kvinnor hellre slutar att röka med hjälp av nikotinportioner eller vaping än med hjälp av snus – ja då ska dessa alternativ vara tillgängliga. Allt som hjälper människor att sluta röka är en ren hälsovinst, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Viktigt med stöd från staten

Två tredjedelar av deltagarna i Ipsos-undersökningen svarade också att priset var en viktig faktor för att sluta röka, det vill säga att alternativa nikotinprodukter är billigare än cigaretter. Den generella uppfattningen bland deltagarna är dock att en neutral eller positiv statlig inställning till alternativa nikotinprodukter uppskattas.

– Sveriges politik, som stöder rökare till att byta till alternativa nikotinprodukter, har lett till en rekordlåg andel rökare. Sverige är nu på väg att bli EU:s första rökfria land. Detta gynnar i hög grad landets folkhälsa – vi har redan EU:s lägsta förekomst av rökrelaterad cancer. Om alla EU-länder följde Sveriges exempel skulle omkring 3,5 miljoner liv kunna räddas under det kommande decenniet, konstaterar läkaren Anders Milton, doktor vid Uppsala universitet och tidigare ordförande för World Medical Association och Svenska Röda Korset, i ett uttalande.

Om studien

Över 1000 svenskar mellan 18 och 65 + år tillfrågades i studien. Uppdragsgivaren We Are Innovations förhoppning är att kunna hjälpa beslutsfattare, media och intressenter att förstå vad som driver rökare när de vill sluta röka och varför de väljer alternativa nikotinprodukter. De vill också informera om hur man kan stödja rökare att fimpa.