Internationellt
Danmark kan förbjuda alla nikotinprodukter för unga personer.

Danskt nikotinförbud får kritik: Desperata symbolåtgärder

Danskar som är födda 2010 eller senare kommer aldrig att få köpa nikotinprodukter.

Och förbudet ska gälla livet ut. Det är förslaget från den danska regeringen som möter motstånd.

Den danska regeringen vill minska antalet rökare, speciellt bland unga personer.

Därför lanserar man nu ett nytt lagförslag som innebär att alla personer som är födda 2010 eller senare aldrig kommer att tillåtas köpa några nikotinprodukter.

Åldersgränsen för dessa produkter är idag 18 år i Danmark. Om den danska regeringen får som den vill kommer denna åldersgräns successivt att flyttas fram, för personer födda 2010 eller senare.

Danskt nikotinförbud motiveras med jakt på rökare

Det danska nikotinförbudet innebär alltså att år 2028 skulle en person som är född 2009 få köpa nikotinprodukter, men den nyblivna danska 18-åringen född 2010 nekas att köpa.

När Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S) presenterade det nya lagförslaget på en presskonferens så motiverade han det med ett av fyra dödsfall i Danmark beror på rökning.

– Vi kan få ta till drastiska metoder. Om det behövs är vi redo att förbjuda försäljning till den här generationen genom att successivt höja åldersgränsen. Vi föreslår inte ett förbud mot att använda de här produkterna, men mot att köpa dem, säger Magnus Heunicke, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Inspirerat av Nya Zeeland

Lagförslagets sägs vara inspirerat av ett nya zeeländskt lagförslag som väntas presenteras i slutet av 2022. Skillnaden är dock att det nya zeeländska förslaget enbart fokuserar på cancerframkallande cigaretter. Det danska lagförslaget skulle innebära att alla nikotinprodukter omfattas av ett försäljningsförbud.

Förslaget har också fått kritik av den danska oppositionen.

– Självklart ska vi göra allt vi kan för att barn och unga inte ska börja röka. Men det är just detta förslag som berör vuxna, för de barnen kommer att bli vuxna någon gång. När man är myndig har man ansvaret för sitt eget liv och därför måste man också få leva det liv man vill, säger den konservative hälsotalesmannen Per Larsen enligt DR.

Kritiken: Välj skademinimering istället

Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer har läst det danska lagförslaget och även han är kritisk. Speciellt mot det faktum att danskarna inte gör skillnad på cigaretter – som är vetenskapligt dokumenterat livsfarliga – och andra produkter med nikotin.

– I stället för att på riktigt fokusera på folkhälsa väljer nu allt fler politiker desperata symbolåtgärder för att minska rökningen. Det enkla vore att sluta ljuga om hur farligt nikotin är och informera om att det är rökningen som är hälsoproblemet. Men det tycks vara omöjligt för politiker världen över att faktiskt ta till sig av vetenskapen och lära sig av de länder som har bäst hälsa, säger Patrik Strömer.