Internationellt
coronapandemin

Coronapandemin får USA att se fördelarna med snus jämfört med cigaretter

Kan coronapandemin få rökare att byta till snus? Den diskussionen förs just nu i USA, som är det land i världen som drabbats hårdast av covid-19.

Forskare och läkare över hela världen arbetar just nu frenetiskt för att verkligen förstå coronaviruset, och hitta fungerande medicin och ett vaccin.

En sak som dock står klart redan idag är att de som blir sjuka i covid-19 får svåra andningsproblem. Viruset angriper också lungorna hos de drabbade, och de vars lungor redan har utsatts för cigarettrök kan riskera att drabbas hårdare om de skulle smittas av viruset.

I en ny artikel som publicerades på nättidningen The Motley Fool, spekuleras det om rökfria tobaksprodukter som snus kan bli ett alternativ för rökare i USA som vill minska påverkan på andningsorganen i samband med coronaviruset.

– Snus och nikotinpåsar kan bli det som får rökare att slutligen bryta med cigaretter, skriver The Motley Fool.

Rökning kan öka riskerna

När folk självisolerar söker allt fler efter försiktighetsåtgärder för att förhindra luftvägssjukdom som kan leda till eller förvärra effekterna av covid-19-infektion, enligt tidningen. Att röka inomhus under självisolering kan öka riskerna för både rökarna och deras omgivning. 

The Motley Fool lyfter också nikotinpåsar som ett alternativ som kan öka i popularitet pga hälsofördelar med alternativa nikotinprodukter jämfört med cigaretter. 

– Att sluta röka under pandemin kan inte bara rädda ditt liv, utan också förebygga behovet av att du måste uppsöka sjukhusvård. Du kan också rädda någon annans liv, säger Dr Jonathan Winickoff, director of pediatric research vid the Tobacco Research and Treatment Center på Massachusetts General Hospital till New York Times.

Forskning visar att även bruket av e-cigaretter innebär påverkan på lungor och andningssystem. Därför påpekar flera amerikanska forskare och läkare nu att all rökning är skadlig, speciellt i samband med den globala pandemin som råder just nu.

Flera vill sluta röka under coronapandemin

Förra månaden krävde till exempel the New York State Academy of Family Physicians att all försäljning av tobak och e-cigaretter i delstaten skulle förbjudas under pandemin.

Även i Sverige finns det tecken på att flera vill sluta röka under coronapandemin. 

SVT rapporterar bland annat att Sluta röka-linjen får flera samtal samt att försäljningen av rökavvänjningspreparat har ökat med 80 procent hos nätapoteket Apotea de senaste veckorma.

Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen tycker det är positivt att flera försöker sluta med cigaretter

– Att snus inte påverkar lungorna är klarlagt sedan länge. Rökning är ett sätt att få sig nikotin som gör att du ökar risken för flera sjukdomar. Då kan ett mindre skadligt alternativ som snus vara en stor hjälp för att få dessa att sluta röka, säger han.