Internationellt

”Sverige är skademinimeringens huvudstad”

En representant för en organisation i Storbritannien som jobbar för skademinimering menar att snusande svenskar – inte beslutsfattare – bör få äran av att ha gjort Sverige till “skademinimeringens huvudstad i världen”.

Men han kritiserade också Sverige för att inte ha lyckats kommunicera hälsofördelarna med snus tydligare till allmänheten, och undrar varför regeringen inte gjort mer för att främja snusexport till länder som kämpar för att minska antalet rökare.

– Ni har misslyckats med att tala om för världen hur bra snus är, och hur det kan hjälpa till att rädda liv och förbättra hälsan runt om i världen, säger Mark Oates, styrelsemedlem i New Nicotine Alliance (NNA), som nyligen var på besök i Stockholm.

– Jag tycker det är dags att några entreprenörer går in i Afrika och Asien och börja sälja lågcarcinogent svenskt snus.

Mark Oates var i Stockholm för att prata på ett seminarium organiserat av den svenska delen av NNA, som arbetar för att förbättra allmänhetens förståelse för skademinimering när det gäller tobaksprodukter, och främja bestämmelser som säkrar tillgången till säkra och effektiva nikotinprodukter.

Sverige: en ledare inom skademinimering när det gäller tobak

Han förklarar att snuset gjort Sverige ledande inom skademinimering när det gäller tobak.

– Det beror inte på ett bra styre. Det beror inte på bra regelverk. Det beror bara på att människor bestämde sig för att lägga snus i en påse, stoppa det i munnen och njuta av nikotinet. Och det är fantastiskt, säger Mark Oates.

På tal om policys i Storbritannien påpekar Mark Oates att upprepade försök att minska rökningen, från att förbjuda rökning inomhus till att höja skatterna, har misslyckats.

– Det hade ingen effekt på hur många som rökte. Allt som hände var att smugglingen av utländska tobaksprodukter ökade, och att statens inkomster minskade, säger Mark Oates.

Han refererade också till hur introduktionen av säkrare nikotinprodukter – e-cigaretter – varit mer effektivt för att minska rökningen i Storbritannien.

Det senaste årtiondet har antalet användare av e-cigaretter i Storbritannien ökat från i princip noll till nästan fyra miljoner personer. Samtidigt har andelen rökare minskat från 20,2 procent 2011 till 14,7 procent 2018, enligt siffror från Office of National Statistics and Public Health England.

Samtidigt som snus är olagligt i Storbritannien uppskattar Mark Oates att ungefär 100 000 Engelsmän använder snus, baserat på studier som undersökt den olagliga försäljningen i landet.

– Det är fotbollsfans som använder snus, idrottare, och personer inom militären, som vill njuta av nikotinet men samtidigt hålla sig vältränade, säger Mark Oates.

– Det är också personer inom finans, som inte vill ta sig ut från kontoret för att röka, när de istället kan lägga tiden på att handla på börsen och få sitt nikotin genom snus.

Legalisera snus efter Brexit

Mark Oates menar också att Brexit kan ge en möjlighet att legalisera snus, vilket i sådana fall skulle kunna bli ett “test” för att bevisa hälsofördelarna.

– Om vi legaliserar snus, och ser en dramatisk minskning av rökningen och en långsiktig förbättring av hälsan, kan det kanske få EU att tänka om, säger han.

Mark Oates tror också att beslutet som nyligen fattades av amerikanska federala tillsynsmyndigheten Food and Drug Administration, FDA, om att klassificera snus som en tobaksprodukt med “modified risk”, också kan påverka beslutsfattare i Europa.

Han avslutade med att rökning dödar sju miljoner människor varje år – 20 000 per dag – och att det som motiverar honom och andra förespråkare för skademinimering är att sänka dessa siffror.

Mark Oates berättar att väggarna på hans kontor pryds av bilder på andra personer som har haft stor inverkan på allmänhetens hälsa. En av dem är Hon Lik, som uppfann den moderna e-cigaretten. En annan är Norman Borlaug, vars genmodifierade “gyllene ris” var startskottet för den gröna revolutionen, som räddade över en miljard människors liv.

– Jag skulle vilja kunna sätta upp den svenska flaggan också, för med sitt snus kan Sverige bidra till att rädda en miljard människors liv runt om i världen, säger Mark Oates.

Läs artikeln på engelska: ’Sweden is the harm reduction capital of the world’