Internationellt

USA bekräftar: snus mindre farligt än cigaretter

Portionssnus från Swedish Match blir första tobaksprodukten någonsin att klassas som ”mindre riskfylld” efter ett historiskt besked från USA:s Food and Drug Administration, FDA. 

– Vi ser det som ett vetenskapligt erkännande för den forskning som bedrivits kring svenskt snus, säger Patrik Hildingsson på Swedish match till Aftonbladet.

Redan 2014 ansökte Swedish Match om tillstånd att marknadsföra sitt snus i USA som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter.

Lägre risk för cancer och hjärtsjukdom

Drygt fem år senare kom det historiska beskedet att åtta av Swedish Matchs ”Generalsorter” klassas som tobaksprodukter med modifierad risk, MRTP.

Det innebär att företaget kan i sin marknadsföring av snus i USA skriva att ”användandet av General snus i stället för cigaretter utsätter dig för en lägre risk för munhålecancer, hjärtsjukdom, lungcancer, emfysem och kronisk bronkit”, enligt ett pressmeddelande från amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.

– Dagens beslut visar på möjligheten för företag att marknadsföra specifika tobaksprodukter som mindre skadliga för konsumenter, men bara efter vår omfattande vetenskapliga utvärdering, säger Ned Sharpless, ställföreträdande FDA-kommissionär pressmeddelandet.

Snus får särskild status i USA

Beslutet ses som en viktig milstolpe i tobaksreglering i USA. Det är första gången FDA välja att klassa en tobaksprodukt som mindre riskfylld, eller så kallade ”reduced-risk tobacco”, enligt nyhetsbyrån AP

– Jag tycker det är intressant att i en tid då tobaksregleringarna blir tuffare och tuffare så väljer FDA att ge oss den här särskilda statusen, säger Patrik Hildingsson till Aftonbladet.

Svenska Snustillverkareföreningens generalsekreterare Patrik Strömer välkomnar beskedet som ett stort framsteg för folkhälsa i USA och för införandet av skademinimeringsprincipen i tobaksregleringen.

– Förhoppningsvis kommer myndigheter i andra länder som nu förbjuder snus men tillåter farligare cigaretter se över sin tobaksreglering, säger han.

Läs mer:

FDA grants first-ever modified risk orders to eight smokeless tobacco products (FDA)

US endorses tobacco pouches as less risky than cigarettes (AP)

Swedish match får kalla snus mindre farligt än cigg – i USA (Aftonbladet)