Internationellt
Jo Churchill, Storbritannien Snus

Storbritannien tar steg närmare legalisering av snus

Storbritannien kan bli nästa europeiska land som legaliserar snus.

– Även om snus för närvarande är förbjudet enligt reglerna, gör vi en översyn och kommer att se på den vetenskapliga evidensen.

Det sade hälsominister Jo Churchill under en parlamentsdebatt om en uppdaterad brittisk tobakspolitik.

Efter att Storbritannien lämnade EU i samband med Brexit 2020 kan britterna själva bestämma över sin folkhälsopolitik. Därmed öppnas också möjligheten för landet att avskaffa snusförbudet som annars gäller inom hela EU, förutom i Sverige som har ett permanent undantag.

Uppmanade till översyn av snusförbudet efter Brexit

Avskaffat snusförbud är också något som har förespråkats av flera ledande tobaksdebattörer. Bland annat har organisationen New Nicotine Alliance skickat brev med tio skarpa förslag till den brittiska regeringen, för att uppnå målet om ett rökfritt Storbritannien till 2030.

Redan 2018 rekommenderade även det brittiska underhusets kommitté för vetenskap och hälsa att landet skulle göra en översyn av snusförbudet när Brexit gjort detta möjligt. Detta i en rapport som publicerades då.

Steg mot att Storbritannien legaliserar snus

Nu utlovar alltså Storbritanniens hälsovårdsminister Jo Churchills just detta: en evidensbaserad översyn av snusförbudet. 

– Även om snus för närvarande är förbjudet enligt reglerna, gör vi en översyn och kommer att se på den vetenskapliga evidensen, sade Jo Churchill den 10 juni i en debatt i parlamentet.

Uttalandet hyllades som en seger av förespråkare för minskning av tobaksskador som har jobbat hårt för att Storbritannien ska överge det nuvarande förbudet mot snus.

– Det ursprungliga EU-förbudet mot snus är baserat på bristfällig vetenskap. Det är hög tid att Storbritannien överger det meningslösa förbudet mot snus nu när vi inte längre behöver stå till svars för antivetenskapliga Brysselbyråkrater, säger Mark Oates, chef för Snus and Nicotine Pouch Users Association, som kallade en översyn av snusförbudet som ”ett steg i rätt riktning”.

Granskar bevis angående snus

Sedan tidigare har Lord Bethell, som fungerar som hälsosekreterare i överhuset, sagt att den brittiska regeringen skulle ”granska bevisen” angående snus för att avgöra om framtida regleringsändringar bör övervägas.

Uttalandena från Jo Churchill och Lord Bethell visar nu att den brittiska regeringen är redo att utveckla tobakspolitiken och i stället anta sina egna standarder och metoder för att genomföra en evidensbaserad konsekvensbedömning av snus och andra tobaksprodukter.

– Vetenskapen om snus är tydlig. Det är en mindre skadlig nikotinprodukt och har förmågan att förbättra den brittiska allmänhetens hälsa om den används i stället för att röka, säger Mark Oates.

“Då har de inget annat val än att legalisera snus i Storbritannien”

Mark Oates hoppas nu att brittiska tjänstemän ska ge snus en rättvis bedömning på samma sätt som skett med vaping, 

– Då har de inget annat val än att legalisera snus i Storbritannien. Det här är välkomna nyheter för oss alla som känner ett starkt behov av att erbjuda konsumenterna ett brett utbud av mindre skadliga nikotinprodukter så att Storbritannien kan nå sina mål för rökminskning 2030, säger Mark Oates.

Han hoppas också att resultaten av den brittiska översynen av snusförbudet kan hjälpa till att förändra tankarna även i Bryssel.

– Förhoppningsvis kommer Storbritannien att legalisera och visa hur snus kan hjälpa länder att minska rökrelaterade sjukdomar. Det skulle ge EU inget annat val än att också ta bort sitt meningslösa förbud”, säger han.