Politik

Regeringen behöver genast agera på ANDTS-strategin

Regeringens arbete med att uppdatera ANDTS-strategin har inte svarat mot riksdagens förväntningar. Nu uppmanas regeringen att snarast agera enligt Riksdagens önskemål. Det meddelar socialutskottet i betänkandet som presenterades den 14 juni.

– Att röka är livsfarligt. Att snusa är det inte. Detta faktum behöver politiken grundas i. Nu får regeringen återigen bakläxa, säger Johan Hultberg, riksdagsledamot (M).

När regeringen lämnade proposition till en ny ANDTS-strategi till Riksdagen under våren 2021 kritiserades propositionen från flera håll. De långsiktiga målen för politiken kring alkohol, narkotika, doping, tobak och numera även spel lämnade enligt Riksdagen kunskapsluckor som behövde fyllas. Inte minst förslaget om att allt tobaksbruk ska behandlas lika går emot all svensk forskning som finns om folkhälsofördelarna med snus jämfört med cigaretternas skadeeffekter.

ANDTS-strategin behöver utgå från fakta

Socialutskottets kritik riktades bland annat mot avsaknaden av en tydlig ansvarsfördelning och mer konkreta förslag på att särskilja snus från andra tobaksprodukter. Det på grund av uppenbara skillnader ur folkhälsoperspektiv. Med anledning av detta uppmanade socialutskottet Riksdagen att rösta nej till regeringens förslag och det blev också fallet i juni 2021.

Riksdagen riktade då tillkännagivanden om att regeringen skulle återkomma med en förbättrad ANDTS-strategi. I den ingick ett ”nytt övergripande mål som tar hänsyn till de varierande skadeverkningarna som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka”. Riksdagen har även uppmanat regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ”klargöra de gradskillnader av ANDT-produkternas skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade”.

”Regeringen får återigen bakläxa”

Men regeringen har nonchalerat det och dröjt med de nya förslagen. I betänkandet som publicerades den 14 juni uppmanar socialutskottet regeringen att snarast agera, så att ANDTS-strategin och de övergripande målen kan förankras i Riksdagen. Syftet är att säkerställa den partiöverskridande samsyn som krävs för ett långsiktigt arbete inom ANDTS-området.

– Riksdagen är överordnad regeringen. För ett år sedan avslog Riksdagen regeringens förslag till ANDTS-strategi eftersom den över lag inte höll måttet och eftersom vi moderater lyckades samla en majoritet bakom vårt förslag om att en uppdaterad strategi måste utgå från ett förändrat övergripande mål. Ett mål som när det gäller tobak behöver fokusera på att minska skadorna och som således behöver ta hänsyn till att det är en enorm skillnad mellan olika produkter. Att röka är livsfarligt. Att snusa är det inte. Detta faktum behöver politiken grundas i. Nu får regeringen återigen bakläxa då den fortfarande inte har gjort vad Riksdagen krävt, säger Johan Hultberg, riksdagsledamot (M).

Regeringen står och stampar

Regeringen menar i sin tur enligt betänkandet att Riksdagens önskemål kräver noggranna överväganden och mer kunskapsunderlag. Bland annat då den svenska folkhälsobaserade tobakspolitiken vilar på målet om minskat tobaksbruk.

– All forskning som kan ge oss mer kunskap om skillnaden mellan snus och andra tobaksprodukter från ett folkhälsoperspektiv är välkommet. Men vid det här laget borde regeringen veta att det redan finns väl förankrad svensk forskning som visar stora hälsoskillnader mellan rökare och snusare. Det är märkligt att regeringen väljer att blunda för fakta, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen, om ovan.

Förändring krävs för ANDTS-strategi värd namnet

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Socialstyrelsen i uppdrag att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar. Myndigheterna ska senast den 30 juni 2023 lämna en gemensam redovisning av uppdraget. Men inte heller det svarar mot det givna uppdraget. Utskottet menar att uppdraget saknar perspektivet där olika produkters skadeverkningar beskrivs i relation till varandra.

Johan Hultberg hoppas nu på en större förändring som kan ge en ny ANDTS-strategi en riktig chans.

– Jag hoppas att vi i höst får en ny regering vilket uppenbarligen är vad som behövs för att vi ska få på plats en ANDTS-strategi värd namnet. Vi behöver en regering som istället för att jaga snusare fokuserar på det förebyggande arbetet och på att fortsatt minska rökningen vilket är vad som på riktigt är viktigt för att minska de tobaksrelaterade skadorna.