Opinion
Regeringens tobakspolitik får kritik

Uppropet mot regeringens tobakspolitik: ”Sluta jaga snuset”

”Lena Hallengren borde sluta jaga snuset”.

Det skriver tidningen Expressen i en ledare om regeringens förslag till ny ANDTS-strategi.

Regeringens förslag till ny tobakspolitik och en ny ANDTS-strategi har fått kritik från flera olika håll.

Bland annat för att man i förslaget inte gör skillnad på olika tobaksprodukters relativa grad av farlighet. Regeringens mål i den nya strategin är att minska allt tobaksbruk – inte att minska skadorna som uppstår.

Nu sällar sig tidningen Expressen till kritikerna av svensk tobakspolitik.

I en ledarkrönika uppmanar tidningen socialminister Lena Hallengren att ”sluta jaga snuset”.

Kritik mot svensk tobakspolitik

”Snus är visserligen långtifrån någon hälsoprodukt. Att snusa ökar bland annat risken för diabetes. Samtidigt ska farorna inte överdrivas. När Socialstyrelsen klassificerar olika levnadsvanor efter risken för framtida ohälsa bedöms otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor vara betydligt farligare än daglig snusning”, skriver Expressen i ledarkrönikan.

Tidningen påminner också om det faktum att Sverige har den minsta andelen rökare i hela EU och att förklaringen till detta bland annat går att finna i faktumet att Sverige också är det enda landet i EU där snus är tillåtet.

”Regeringens mål är dock att minska allt tobaksbruk – oavsett om det handlar om snus eller cigg. Det målet riskerar att styra åt helt fel håll. Två rökare är verkligen inte bättre än tre snusare”, skriver Expressen

”Den norska regeringen har sänkt skatten på snus”

Tidningen vill därför att svenska politiker i stället för att behandla alla tobaksprodukter likadant borde hitta lösningar där man fokuserar på att minska skadorna som uppstår av framför allt cigaretter.

”I Norge har man inkluderat skademinimering i sin tobaksstrategi. Den norska regeringen har också sänkt skatten på snus för att få rökare att välja ett mindre skadligt alternativ.  I Sverige har staten i absolutistisk anda i stället agerat tvärtom och höjt skatten på snus betydligt mer än skatten på cigaretter. Ur folkhälsosynpunkt är det rent oansvarigt”, skriver Expressen.