Opinion

‘Uppfattningen att vi bör förbjuda snus är rent ideologisk’

Snus är bra för Sverige påstår Emma Jaenson i en ledarartikel publicerad i Blekinge Läns Tidning (BLT) som ifrågasätter ‘kriget mot snus’ i Sverige och EU.

– De regleringar som instiftats för att motarbeta snuset, och som fortsatt drivs på av anti-snuslobbyn har ingen förankring i vetenskap. För även om snus naturligtvis inte är bra, så är det trots allt bättre att folk snusar än att de röker, skriver hon.

Hon lyfter att en miljon svenska män snusar istället för att röker bidrar till att svenskar inte får KOL och lungcancer i lika hög utsträckning jämfört med andra länder. Hon hänvisar också till en debattartikel av Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner (M) där han förklarar att 700 000 européer dör av rökning varje år men att motsvarande siffra för snus kan vara noll.

Emma Jaeson är kritiskt mot antisnus-lobbygruppen ‘A non smoking generation’ som vill förbjuda smaker och produktdesign samt att Landstinget Blekinge har infört ett generellt tobaksförbud.

– Landstinget Blekinge borde snarast uppmuntra cigarettrökare att börja snusa i stället. Likaså borde EU-länderna börja importera stora mängder snus för att minska skadorna av cigarrettrökningen i sina egna länder, skriver hon.

Läs hela artikeln här: http://www.blt.se/ledare/snus-ar-bra-for-sverige/