Produkt & reglering
lars dahlgren swedish match smoke-free

Swedish Match blir världens första rökfria tobaksbolag

Swedish Match säljer sin cigarrverksamhet och blir därmed världens första rökfria tobaksbolag.

Ett besked som hyllas, både i Sverige och internationellt.

– Det här är något som alla tobaksbolag kommer att göra någon gång i framtiden. Men Swedish Match har ett stort försprång, säger Clive Bates, brittisk skademinimeringsförespråkare.

Tidigare i veckan meddelade Swedish Match beslutet att sälja sin amerikanska cigarrverksamhet. Därmed inleder de ”nästa kapitel” mot att bli världens första rökfria tobaksbolag.

Därmed tar de det sista steget i en process som har pågått sedan 1999 när cigarettverksamheten såldes. Sedan dess har företaget även avyttrat verksamheterna för piptobak och cigarrtillverkning utanför USA. 

Swedish Match vd om affären

När affären är genomförd kommer det svenska tobaksbolaget enbart att ha rökfria produkter i sin portfölj.

– Detta tillkännagivande utgör ytterligare en milstolpe mot förverkligandet av vår ambition att bedriva en helt rökfri verksamhet med tydligt ledarskap inom produkter med lägre risk som inkluderar ZYN – det största varumärket för nikotinportioner i USA och globalt, säger vd Lars Dahlgren i en kommentar i samband med tillkännagivandet.

DI: ”Avknoppningen gynnar Swedish Match”

Beskedet möttes av glädje både i Sverige och internationellt.

Enligt Dagens Industris kommentator Ulf Petterson ökar tobaksbolagets trovärdighet som ett rökfritt alternativ i branschen när man nu tar steget fullt ut och säljer cigarrverksamheten.

”Profilmässigt och även aktievärderingsmässigt kommer Swedish Match gynnas av avknoppningen av cigarrerna även om beslutet kommer leda till ökade kostnader eftersom Swedish Match säljorganisation i USA i dag både säljer snus, den tobaksfria nikotinprodukten Zyn och cigarrer”, skriver Ulf Petterson i en kommentar på DI.se.

Undviker tusentals rökningsrelaterade dödsfall

Clive Bates är en framstående och respekterad skademinimeringsförespråkare. Han har tidigare varit chef för Action on Smoking and Health i Storbritannien, och han applåderar beskedet, som han menar är starten på en helt ny era för tobaksindustrin.

– Ett tobaksbolag som säljer tobaksprodukter är nu ansvarigt för att undvika tusentals rökningsrelaterade dödsfall. Swedish Match gör därmed mer för folkhälsan i Sverige än alla anti-tobaks-aktivister kombinerat, säger Clive Bates till Snusforumet.

”Sverige mer eller mindre rökfritt idag”

Svenska Snustillverkarföreningen organiserar svenska snusproducenter och generalsekreterare Patrik Strömer välkomnar beskedet.

– Detta visar hur ett av våra medlemsföretag kan bana vägen för en mer hälsosam och rökfri framtid för nikotinanvändare. Snus har redan bidragit till att Sverige är mer eller mindre rökfritt idag. Förhoppningsvis kan det här beskedet från Swedish Match inspirera industrin och beslutsfattare så att fler länder kan uppnå rökfrihet, säger Patrik Strömer.

Avyttringen av cigarrverksamheten sker genom en avknoppning till aktieägarna. Det fristående cigarrbolaget ska noteras på en aktiebörs i USA, och affären väntas vara klar tidigast under andra halvåret 2022.

Läs mer

Sluta röka – stor guide