Internationellt

Snus ersätter cigaretter i Finland

Nya siffror över importen av tobaksprodukter till Finland visar en stark ökning för snus samtidigt som importen av cigaretter sjunker.

Privatimporten av snus till Finland ökade med 23 procent 2018 jämfört med året innan. Förra året tog finländska resenärer in totalt 17,5 miljoner snusdosor i landet för privat bruk, rapporterar finska public service Yle.

Samtidigt minskade privatimporten av cigaretter med närmare 30 procent mellan 2017 och 2018, då totalt 351 miljoner cigaretter importerades, oftast genom att köpas på färjorna.

Statistiken kommer från en undersökning med fler än 26 000 intervjuer som genomfördes på uppdrag av finländska socialdepartementet och finansdepartementet i samarbete med Philip Morris Finland Ab och finska Tobaksindustriförbundet.

Sedan första året undersökningen genomfördes 2009 har antalet snusdosor som importerats till Finland för privat bruk ökat från 5,7 miljoner till 17,5 miljoner, alltså en tredubbling.

Allt färre importerar cigaretter till Finland

Privatimport av cigarretter, däremot, har ständigt tappat mark från 2008 års rekord på drygt 800 miljoner cigaretter till 351 miljoner under 2018.

Snus har varit förbjudit att sälja i Finland sedan landet gick med i EU 1995, men enligt lag kan man ta in upp till ett kilo snus per dag för privat bruk.

– Finländska politiker begick ett historiskt misstag när de gick med på att förbjuda snusförsäljning i samband med EU-medlemskapet. I 25 år har andelen rökare legat högre i Finland än vad annars hade varit fallet. Politiken är fortfarande kvar på 1900-talet, men det är glädjande att det finländska folket kommit på hur problemet att få tag på bättre produkter ska lösas, säger Patrik Strömer, Generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen.

Läs mer:

Snusimporten ökade med besked (Svenska Yle)