Opinion
cigarettförbud

Experternas förslag: Inför cigarettförbud

Inför cigarettförbud i Sverige!

Det skriver Snuskommissionen i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Snuskommissionen är en oberoende samling experter som tar fram rapporter om frågor som rör det svenska snuset. Snuskommissionen, som har funnits sedan 2015 leds av Anders Milton, tidigare vd och ordförande för Läkarförbundet och regeringens psykiatrisamordnare. I Snuskommissionen sitter också Kinna Bellander, journalist, Karl Fagerström, docent, och  Göran Johnsson, tidigare ordförande för IF Metall .

I en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, uppmanar Snuskommissionens ledamöter nu svenska beslutsfattare att förbjuda cigaretter helt i Sverige.

Cigarettförbud ett svar på EU:s plan mot cancer

Anledningen till förslaget om cigarettförbud är att EU i sin plan för att bekämpa cancer anger att man vill bekämpa även mindre skadliga nikotinalternativ, som snus och e-cigaretter, trots att dessa produkter inte är cancerframkallande. EU lanserar istället målet om ”En rök- och snusfri generation” till år 2040.

”Ett uppenbart skäl till att EU kan fortsätta att agera på detta för folkhälsan destruktiva sätt är att Sverige inte bryr sig om att exportera sitt eget framgångsrika tobakspolitiska koncept. Om Sverige stått upp i EU för en modell som räddar hundratusentals liv per år så hade EU fått svårt att inte lyssna. Men här hemma verkar vi nästan skämmas för den skademinimeringsmodell som snuset skapat förutsättningar för”, skriver Snuskommissionen i debattartikeln.

Att EU väljer att inte göra skillnad på cancerframkallande cigaretter och andra produkter som innehåller nikotin har fått kritik från fler håll.

Snus är som bekant förbjudet i alla EU-länder förutom Sverige. 

”Vi har ett fungerande nikotinbaserat alternativ”

Anders Milton och hans kollegor föreslår därför att Sverige borde stå upp emot EU. Snuskommissionens konkreta förslag är att Sverige bör införa ett cigarettförbud.

”Vi i Sverige som till skillnad från resten i Europa har ett fungerande nikotinbaserat alternativ till cigaretten bör för en gångs skull utmana EU:s regelverk.  Därför: Strunta i EU-direktivet och förbjud cigarettförsäljningen i Sverige, av folkhälsoskäl. Om EU vill ta strid med oss om detta, så är det i sanning en värdig kamp att föra”, skriver Snuskommissionen i debattartikeln.