Okategoriserad

Utmanaren Skruf Snus är Årets Livsmedelsexportör 2023

Skruf Snus tog snusmonopolet med storm i början av 2000-talet när de lanserade sitt första snus. Den 4 maj i år tog de hem priset som Årets Livsmedelsexportör 2023 under Livsmedelsföretagens årliga branschträff Matdagen.

Priset delades ut av landsbygdsminister Peter Kullgren. En del av motivationen lyder: ”Vinnaren av Årets Livsmedelsexportör 2023 tillverkar en produkt som med fog kan sägas vara bland det svenskaste vi har – kanske till och med mer unikt än allemansrätten, midsommar i ösregn och obligatoriska fikapauser klockan tio och klockan tre.”

Skruf bryter ny mark för exportmöjligheter

Idag är Skruf Snus en klassiker, men när företaget startades år 2002 var det en utmanare på det som i praktiken var en monopolmarknad för snus. Idag är de 300 medarbetare och har en exportandel på 64 procent. Trots att snusförbudet gäller i hela EU är Skruf Snus Sveriges näst största snustillverkare i Norden. Snuset Knox är en av de populäraste sorterna i Sverige.

Företagets historia rimmar med andra ord väl med syftet med priset Årets Livsmedelsexportör, som ska ”tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar”.

– Vi är väldigt hedrade och tacksamma över att tilldelas priset som årets livsmedelsexportör. Exporten har alltid varit, och kommer fortsatt vara, en viktig komponent i den framgångssaga som är Skruf Snus AB. Vi ser med stor tillförsikt fram emot att kunna exportera våra produkter till fler länder inom kommande år, säger Tomas Jauković, Market Manager, Skruf Snus AB, till Livsmedelsföretagen.

En påminnelse för regeringen att pressa EU

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman påpekade att Skruf Snus som exportör inspirerar andra företag att satsa på export. Men Skrufs resa är också viktig ur ett folkhälsoperspektiv som borde lyftas upp.

– Jag hoppas att regeringen agerar kraftfullt för att en gång för alla förmå EU att ta bort sitt feltänkta och missriktade exportförbud. Lyckas man vore det den enskilt största insatsen för svensk livsmedelsexport på årtionden, säger han.

Även Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, tror att pristagarna är ett tecken på att det finns bättre alternativ för EU:s 100 miljoner rökare.

– Priset är en sak, men det är extremt underrapporterat att snus har bidragit till att rökningen minskat i både Norge och Sverige de senaste åren. Skruf Snus framgångar visar att det finns ett intresse för och behov av bättre alternativ för rökare, säger Patrik Strömer.