Politik

Regeringen dröjer med uppdaterad ANDTS-strategi: ”Nonchalerar riksdagens vilja”

I juni röstade riksdagen ner regeringens förslag till ny ANDTS-strategi.

Trots att det har gått fyra månader sedan dess, saknas ännu en uppdaterad proposition från regeringen.

– Jag tycker att det minst sagt anmärkningsvärt, säger Johan Hultberg, M.

Regeringens proposition till en uppdaterad ANDTS-strategi möttes av kritik från flera håll när den presenterades i våras.

Något som också ledde till att riksdagen gick på Socialutskottets linje och röstade ner propositionen.

Sedan dess har det varit tyst i ämnet.

Johan Hultberg kritisk mot regeringen

En av de som var kritiska till regeringens ANDTS-proposition är riksdagsledamoten Johan Hultberg, M.

Han står fortfarande fast vid sin kritik, och menar att det var både väntat och positivt att riksdagen avslog regeringens förslag.

– Det var bra att riksdagen tydligt slog näven i bordet och sade att regeringens förslag till strategi inte höll måttet. Från moderaternas sida så menar vi att det inte minst gäller tobakspolitiken där vi behöver ett nytt övergripande mål som fokuserar på att minska skadorna, och inte har målet att minska bruket i sig, säger Johan Hultberg till Snusforumet.

Uppdaterad ANDTS-strategi dröjer

När regeringen nyligen presenterade propositionsförteckningen för hösten 2021 lyste en uppdaterad ANDTS-proposition med sin frånvaro. Detta trots att Socialutskottet gjorde klart att man förväntade sig ett omarbetat förslag till ny ANDTS-strategi, så snart som möjligt.

– Det verkar inte som att regeringen jobbar särskilt hårt med att ta fram ett nytt förslag, vilket gör mig både bekymrad och ärligt talat ganska upprörd också. Regeringen nonchalerar riksdagens vilja, säger Johan Hultberg.

Den nya ANDTS-strategin ska styra det svenska folkhälsoarbetet de kommande fyra åren. Den fokuserar på frågor kring Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak och Spel. 

– ANDTS-strategin spelar stor roll för de svenska positionerna på EU-nivå och i internationella sammanhang. Den ligger som en bottenplatta och styr det övergripande arbetet. Utan en ny strategi på plats så blir styrningen sämre och arbetet riskerar att bli splittrat, säger Johan Hultberg.

Vill se skademinimering i uppdaterad ANDTS-strategi

En av punkterna som gjorde att Socialutskottet slog ned på regeringens proposition var att den nya ANDTS-strategin inte gjorde skillnad på olika tobaksprodukters olika risk. Johan Hultberg och Moderaterna vill dock se att skademinimeringsprincipen får ta plats i den kommande tobakspolitiken.

– Det är helt orimligt att reglera snus eller nikotinprodukter lika strängt och hårt som till exempel cigaretter. När regeringen driver en sådan linje sänder det en väldigt problematisk signal. Det är allvarligt om folk inte förstår att det är en enorm skillnad på att röka kontra, till exempel, snusa.

Hur ser du på de nya produkterna som har kommit ut på marknaden – som till exempel nikotinportioner?

– Vi har varit kritiska till att regeringen har varit så passiv i frågan. De har låtit de här produkterna komma ut på marknaden utan att man har reglerat dem.  Nu har branschen tagit ett stort eget ansvar och själva infört ett regelverk som motsvarar det som finns för till exempel snus. Det är jag är glad för. Vi behöver dock få en reglering på plats och jag ser framför mig att de nya nikotinprodukterna borde regleras på ungefär samma sätt som snus.

Fortsätter driva frågorna i riksdagen

– Det behövs också mer forskning och utvärdering kring de här produkterna. Jag hoppas att det finns personer som idag tillfredsställer sitt nikotinberoende med rökt tobak, som skulle kunna hjälpas av att gå över till den här typen av produkter.

I väntan på en uppdaterad ANDTS-strategi menar Johan Hultberg att han kommer att fortsätta att driva dessa frågor. Både i Socialutskottet och i riksdagen.

– Jag och andra företrädare för oppositionen måste fortsätta att vara en nagel i ögat på regeringen och ställa frågor om varför man inte hörsammar riksdagens beslut.