Produkt & reglering

Svenska Snustillverkarföreningen välkomnar Kalibers granskning

Den höjda punktskatten på snus har öppnat vägen för oseriösa tobakstillverkare som kringgår regler och smiter från skatt.

En granskning av Sveriges Radios Kaliber visar ett sådant exempel.

-Alla seriösa tillverkare och snusare bör vara uppmärksamma på fenomen som extra billigt snus, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.

I två reportage har Sveriges Radios program Kaliber granskat hur ett tobaksbolag sålt och exporterat snus för miljonbelopp, samtidigt som man enligt granskningen fuskat med skatten och blivit av med sina specialtillstånd att ha skattefria lager med tobak.

Enligt granskningen exporterar företaget i fråga också snus till EU-länder, vilket bryter mot EU:s förbud mot snus. För att kringgå detta får kunderna godkänna att de ska använda produkterna som tuggtobak.

I Kalibers granskning framkommer dock att både Skatteverket och Tullverket testat flera av företagets produkter och kommit fram till att det är snus och inte tuggtobak.

I Sverige har punktskatten på snus höjts med över 200 procent sedan år 2006.

Svenska Snustillverkarföreningen har tagit del av Kalibers granskning – och välkomnar den.

– Ju högre skatt på en vara, desto större möjligheter finns det också att tjäna pengar för den som inte är ute i seriösa avsikter. För alla seriösa tillverkare och handlare innebär höjda skatter problem, särskilt om staten inte lyckas hålla efter de företag som smiter från skatten eller på annat sätt kringgår de regler som finns, säger Patrik Strömer.

Lyssna på Kalibers granskning här:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=7083911

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=7091986