Produkt & reglering

Stor uppståndelse efter larm om snusbrist

I och med ikraftträdandet av den nya tobakslagen den 20 maj slår snustillverkarna larm om risk för snusbrist. Anledningen till snusbristen är att snustillverkarna kommer ha svårt att hinna med de ändringar på snusdosorna som lagen kräver. Den nya lagen kräver att snusdosor ska ha varningstexter och att angivelsen av nikotinhalten ska tas bort.

”Vissa produkter har angett lägre nivåer av nikotin för att marknadsföras som mer hälsosamma, vilket inte tillåts enligt bestämmelser som EU-kommissionen tagit fram. Nu anpassas svensk lag till bestämmelserna”, säger Josefin Jonsson, enhetschef på enheten för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

”Vi kommer inte att kunna ha lagliga produkter till 20 maj. Det tar tid att få nya etiketter och förpackningar i produktion. Men vi kommer göra vårt yttersta och gör allt för att möta lagen”, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till Aftonbladet.

GW har lagrat

En av våra mest folkkära tv-profiler, kriminologen och författaren Leif GW Persson, är en storsnusare och tycker att det är bra att snustillverkarna varnar för snusbristen men för egen del är han inte orolig. Leif GW Persson har nämligen ett lager på ca 100 dosor hemma.

”Med det jag har hemma nu så klarar jag mig nog fram till midsommar skulle jag gissa”, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

TV4 fångade under veckan upp rektioner bland människor på stan som var missnöjda med den snabba omställningen och risken för snusbrist. Se klippet här.

Läs mer här.