“Snusets vara eller inte vara i EU handlar om 0% vetenskap”
En av de ledande rösterna i debatten om skademinimering anser att EU:s snuspolitik saknar vetenskaplig grund. Med initiativet “EU for snus” vill Bengt Wiberg övertyga världens ledare om att snuset räddar liv.
— Om fler använder nikotin på det sätt vi gör i Sverige, skulle vi kunna rädda många liv från en för tidig död varje år, säger han.
I harm reduction-debatten betonar Bengt Wiberg att nikotin inte orsakar sjukdom.
— Nikotin i sig självt orsakar inte cancer. Det är främst röken och tjäran i cigaretterna som är skadlig, säger Bengt Wiberg, 66 år.
Han är civilekonomen från Lidingö som blivit en central och passionerad snusförespråkare.
— Om fler använder nikotin på det sätt vi gör i Sverige, skulle vi kunna rädda många liv från en för tidig död varje år.
Mer politik än vetenskap
Bengts engagemang tog fart 2018 när han insåg att EU:s snuspolitik grundades i politik snarare än i vetenskap.
— Snusets vara eller inte vara i EU handlar om 0% vetenskap och 100% politik, säger han.
Frustrationen över EU:s ignorans av vetenskapen drev honom till att grunda nätverket ”EU for snus”.
Idag jämför de flesta insatta forskare nikotin med koffein – beroendeframkallande men inte särskilt skadligt, berättar Bengt. Ändå möter snus politiskt motstånd, något han aktivt försöker ändra på.
— Kan du inte sluta helt med nikotinprodukter så byt åtminstone till mindre skadliga alternativ än rökning.
Bengt menar att motståndet mot att häva snusförbudet i EU främst handlar om prestige. Att stryka förbudet innebär att beslutsfattarna behöver erkänna att de har haft fel.
Initiativet fortsätter
WHO:s möte om tobakskontroll COP10, som skulle ha ägt rum i slutet av november, har skjutits upp till februari 2024. Här väntar en diskussion om strikta regleringar av nikotinprodukter. Detta kan ha stor påverkan på bland annat snus, nikotinpåsar och andra mindre skadliga alternativ till rökning.
Nu hoppas Bengt kunna påverka EU:s beslutsfattare. Svenska EU-parlamentariker har redan kontaktat EU-kommissionens ordförande för hälsofrågor.
— Sverige sticker ut eftersom vi har lägst andel av alla tobaksorsakade cancerformer och lägst dödlighet till följd av tobaksrelaterade skador i världen, säger Bengt.
Snus som inte svider
Många rökare tvekar inför att byta till snus eller nikotinpåsar på grund av obehag från sveda mot tandköttet, enligt Bengt. Därför utvecklade han ”Sting-free”-teknologin, som han har patent på i både Europa och USA. Målet är att fler ska förstå att det finns säkrare sätt att konsumera nikotin på.
Tekniken har belönats med ”The Golden Leaf Award” för branschens mest nyskapande produkt – den största innovationen sedan portionssnuset uppfanns för 50 år sedan.
— Jag är naturligtvis väldigt stolt över detta.