”Snuschock” efter EU:s läckta dokument om snusskatt
Under helgen rapporterade svensk media om ett läckt dokument från EU med ett förslag om att chockhöja skatten på snus. Det fick starka reaktioner från inte minst svenska politiker.
– Det som beskrivs är ett orimligt förslag, skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) på Twitter.
Om förslaget skulle gå igenom skulle en dosa General kosta 120 kronor. Den rejäla skattehöjningen på snus, som EU rapporteras lägga fram ett förslag på, innebär att en dosa lössnus skulle höjas med runt 62 kronor styck och en dosa portionssnus med cirka 34 kronor styck.
Upprörda röster i sociala kanaler och medier
Under helgen fick svenskarna en ”snuschock” av uppgifterna. Såväl politiker som allmänheten och offentliga personligheter som Leif GW Persson och Dominika Peczynski har reagerat på EU:s eventuella förslag i det läckta dokumentet. På Twitter klättrar hashtaggen #swexit med upprörda kommentarer om EU:s inblandning i svenskt snus.
Läckan har även nått internationella medier. Tobacco Reporter rapporterade nyheten med röster från den svenska snusbranschen.
– Det är inte konstigt att människor reagerar starkt. En del har försökt förklara att EU inte skulle föreslå något om snuset, eftersom Sverige har ett permanent undantag från snusförbudet. Det hindrade inte EU-kommissionen från att ha synpunkter på smaksättningen 2018. Något som däremot är glädjande i hela den här episoden är att människor går ihop för att försvara det svenska snuset, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.
Finansminister Svantesson: Vi kommer att kämpa emot
Under måndagsmorgonen deltog Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) på SVT:s Morgonstudion, där hon gav ett klart besked:
– Att tänka tanken som fördubblar priset på det svenska snuset är ju helt orimligt och det tänker vi självklart kämpa emot. EU har ingenting att göra med hur vi beskattar snus, säger hon.
På frågan om hur det skulle påverka snusare om skattehöjningen blir av säger hon:
– Min ingång är att det inte ska hända.
Många i kommissionen verkar ha svårt att se skillnaden mellan snus och cigaretter, menar Elisabeth Svantesson.
– Det gör ju svenskar, vi vet skillnaden och därför så menar vi också att snuset är svenskt, det ska vi beskatta som vi själva vill.
I intervjun påpekar Elisabeth Svantesson den positiva inverkan som snus haft i Sverige.
– I Sverige har vi en väldigt låg andel rökare, långt under vad alla andra länder i EU har. Och det beror ju på att många andra snusar istället. Och även om snus inte är hälsokost så är det ändå relativt bättre att snusa än att röka. Därför tycker vi att det här är en genuint dålig idé.
Patrik Strömer vill skicka en påminnelse om den svenska skatten på snus.
– Jag känner mig trygg med att svenska politiker ställer sig emot EU:s förslag, det är ett viktigt ställningstagande. Och det är uppenbart att kunskapen om skademinimering finns. Förhoppningsvis kan det inspirera till att sänka, och inte höja, den svenska skatten på en viktig vara som så många är stolta över, säger Patrik Strömer.
Förslaget publiceras inför Sveriges ordförandeskap i EU
Förslaget har inte publicerats i sin helhet än. Uppgifterna kommer från Aftonbladet som tagit del av ett läckt dokument från EU-kommissionen. Kommissionen planerar att publicera förslaget i sin helhet efter första veckan i december. Sedan ska EU:s medlemsstater diskutera och besluta om förslaget.
Svantesson menar att när förslaget läggs fram så kommer man att motverka det. Om det blir i början av nästa år så har Sverige dessutom EU-ordförandeskapet och kommer att trycka på för att inte släppa igenom förslaget att dra in snuset i EU:s tobaksskattedirektiv.
– Som ordförande i EU brukar man kanske inte vara som mest offensiv mot olika förslag, men den här frågan kommer vi att vara väldigt tydliga med, säger Svantesson.
Striden om snus är sedan gammalt
Det är inte första gången som EU lägger sig i det svenska snuset. Redan vid förhandlingsbordet när Sverige skulle gå med i EU var snuset en förhandlingsfråga. Även när en ny tobakslag skulle klubbas igenom i riksdagen 2018 fördröjde EU-kommissionen processen med en skrivelse, med uppmaningen att Sverige skulle stoppa smaksättning av svenska snusprodukter.
På Snusforumet kan du få samlad information om det svenska snuset. Läs mer om bakgrunden till EU:s snusförbud här. Och här kan du läsa mer om den svenska skattepolitiken när det gäller snus.