Produkt & reglering

Snus från 1700-talet hittat i Norrköping

En liten snusdosa från 1700-talet har hittats vid utgrävningen i Norrköping, meddelar Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Bland andra intressanta artiklar som finkeramik och vinglas grävde arkeologerna fram en liten snusdosa i mässingmed med initialerna PWG som ägaren tros har tappat i vad som en gång var en å nära stadens gamla hamnområdet.

-Det är ett spännande fynd, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna.

Dosan visade sig att fylld till hälften med snus.

-Troligen har det med bevaringsförhållanden att göra, att det har legat syrefritt i gyttjelager. Det är jättekul, säger Karin Lindeblad.

Patrik Strömer på Svenska Snustillverkarföreningen hyllar fyndet som ett spännande och tidigare okänt kapitel i historia av snus i Sverige.

-Vi vet inte om detta är gammaldags luktsnus, eller om detta är det äldsta kända fyndet av svenskt snus, som är fuktat och tillverkat med salt och soda. Men att en mångahundraårig svensk tradition nu visar sig vara ännu äldre är fantastiskt, säger han.

Dosans ägaren tros att vara Pehr Gustaf Wadström, en industriman som ägde varvet på Skeppsholmen i Norrköping på den tiden.

Klicka här för att läsa mer om fyndet