Opinion

“Politiskt” snusförbud förhindrar skademinimering inom EU

Under hösten väntas EU-domstolen uttala sig om snusförbudet som Swedish Match menar diskriminerar mot snus eftersom EU samtidigt tillåter alla andra tobaksprodukter, samt numera även “nymodiga”’ tobaksprodukter som e-cigaretter.

– Nymodighet har varit ett av de främsta argumenten mot att tillåta snus på den interna marknaden. Den omständigheten har nu ändrats, uppger Swedish Match för EU-domstolen, enligt en artikel publicerad i Svenska Dagbladet.

Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör för Swedish Match kallar förbudet för politiskt.

– Politik trumfar både juridik, vetenskap och sunt förnuft, men vi kommer inte ge upp kampen om att utmana cigarettmonopolet i EU, säger han till Svenska Dagbladet.

Atakan Befrits på International Network of Nicotine Consumer Organisations, Innco, säger till tidningen att EU borde släppa in mindre skadliga alternativ till cigaretter som exempelvis snus och menar att förbudet kan ses som skadligt i sig när hundratusentals européer dör varje år från bland annat lungcancer.

Atakan Befrits beklagar att EU ligger efter i införandet av en tobakspolitik som bygger på skademinimeringsprincipen.

– Ska vi alltså inte ha något skadereducerande i EU för att det enda vi ska jobba mot är ett absolut perfekt resultat? säger Atakan Befrits.

Läs hela artikeln här: https://www.svd.se/eu-nara-snusbeslut–kan-oppna-ny-jattemarknad/