Politik

Finlands EU-kandidater vill se en reglering av nikotinportioner

Finland har som ett av få EU-medlemmar infört en reglering av nikotinportioner. Men EU:s osäkerhet i frågan kan bädda för en strid kommande mandatperiod. Nu vill flera finska kandidater till Europaparlamentet att Finland tillsammans med Sverige slår vakt om regleringen för att hålla den illegala handeln borta. 

I Finland blir valet till Europaparlamentet den 9 juni det första valet sedan landet reglerade nikotinportioner, vilket präglades av viss dramatik. Samtidigt överväger EU att skärpa reglerna för nikotinportioner när Tobaksproduktdirektivet ses över. Många är därför intresserade av hur Finlands EU-parlamentariker kommer att driva frågorna om nikotinportioner under kommande mandatperiod.  

Det säger Finlands EU-kandidater 

En av de stora frågorna som gjorde att Finlands koalitionsregering beslöt att reglera handeln med nikotinportioner är den svindlande illegala snushandeln. Svenska Ungdomspartiet uppskattade att den uppgår till 50 miljoner euro. Skulle det bli ett totalförbud i EU innebär det att nikotinportionerna går ett liknande öde till mötes.  

Maria Miala, EU-kandidat från Samlingspartiets ungdomsförbund, konstaterar att den svarta marknaden för snus och nikotinportioner skulle bli ännu större om EU införde ett totalförbud. Hennes tanke är att Finland då borde gå i Sveriges fotspår.  

– Om EU skulle förbjuda nikotinportioner borde Finland förhandla om ett eget undantag. Men jag hoppas att EU inte kommer att förbjuda nikotinportioner eller vapes, eftersom det inte har förbjudit cigaretter. Totalförbud fungerar sällan, det leder bara till oövervakade svarta marknader, lägre kvalitet och möjligen farliga produkter, säger Maria Miala.  

Lauri Laitinen som är Sannfinländarnas kandidat till EU-parlamentet, tror på en enhetlig politik inom EU. Han föredrar en legalisering eftersom nikotinprodukter borde kunna säljas mer fritt på den finska marknaden. Annars skulle nikotinprodukterna fortsätta att strömma till Finland utan att landet kan kompensera det genom beskattning. 

– Denna liberala känsla delas i högerregeringspartierna och jag skulle säga att det skulle vara osannolikt för vår regering att stödja ett förbud mot nikotinportioner på EU-nivå, säger han. 

Miala: Kroka arm med Sverige 

Maria Miala menar att det krävs ett arbete för att höja kunskapen om skademinimering för andra EU-länder. För att nå ut till så många som möjligt är det en styrka att kroka arm med Sverige i frågan under kommande mandatperiod.  

– Finland bör tillsammans med Sverige förespråka frågan inför andra EU-länder. Nikotinportioner är en ny produkt i de flesta EU-länder och mer medvetenhet behövs. Om Europa vill vara rökfritt i framtiden behövs alternativa produkter. EU-länderna har väldigt olika kulturer när det kommer till nikotinprodukter, och “en storlek passar alla” fungerar inte här. Att förbjuda nikotinportioner skulle med största sannolikhet innebära att fler människor skulle använda cigaretter, säger hon. 

Finland har en rad EU-kandidater att rösta på

Till EU-valet går det att rösta på en rad namn från riksdagspartierna. Samlingspartiet går till val med bland annat Maria Miala och Sirpa Pietikäinen. Sannfinländarna har såväl Lauri Laitinen som till exempel Sebastian Tynkkynen och Pirkko Ruohonen-Lerner med på listan.

Hos Kristdemokraterna finns bland annat den tidigare EU-parlamentarikern Eija-Riitta Korhola på listan. Svenska folkpartiet går till val med Frida Sigfrids och Anna-Maja Henriksson.

Här kan du se hela listan.

Snusforumet har kontaktat ett flertal av Finlands EU-kandidater. Texten kan därför komma att uppdateras.