Debattartikel – Jörgen Warborn: När tobaksdirektivet revideras måste EU öppna för snuset
Detta är en debattartikel av Jörgen Warborn, EU-parlamentariker, M.
Den långa svenska snustraditionen har gett oss Europas överlägset lägsta andel rökare och markant färre fall av tobaksrelaterade sjukdomar än i resten av EU. Om fransmän och italienare skulle byta cigaretter mot snus i samma utsträckning som svenskarna, skulle vi kunna avlasta sjukvården ordentligt och spara tusentals liv varje år. All tillgänglig forskning visar nämligen att snus är en väsentligt mycket mindre skadlig produkt än cigaretter.
Snus är förstås ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att hålla nere ohälsotalen är väl belagd och omöjligt att bortse ifrån. Detta har vi vetat länge i Sverige. Samma sak har man förstått i USA – och detta borde även EU vara moget att inse.
I USA får snus sedan en tid tillbaka marknadsföras som ett mindre hälsoskadligt alternativ till cigaretter, och Schweiz blev 2019 det tredje europeiska landet att tillåta snus på marknaden, efter Sverige och Norge. Detta gör de på goda grunder.
Bättre alternativ till EU:s 100 miljoner rökare
När EU:s tobaksdirektiv ska revideras behöver Sverige vinna stöd för en mer nykter syn på snuset. Huvudmålet måste vara att minska tobaksanvändningens skadeverkningar. Den som vill lyckas med det kan inte bortse från Europas mest framgångsrika exempel – det svenska – där snuset är det mest betydelsefulla anledningen att vi kommit så långt. Vi borde ge EU:s 100 miljoner rökare tillgång till det betydligt mycket bättre alternativet som snuset är.
Detta skulle i första hand innebära folkhälsovinster för Europa, men också värdefulla ekonomiska vinster för Sverige, när företagen här kan bredda sin marknad, skapa nya intäkter och fler jobb. Sverige, med en redan etablerad produktion skulle bli ledande på en marknad som för resten av EU är ny. Om bara en procent av EU:s befolkning skulle byta cigaretter mot snus, beräknas det ge 11 miljarder kronor i exportintäkter till Sverige.
Snusfrågan har tystats ned av majoriteten
När tobaksdirektivet ska revideras kan vi sätta nytt ljus på snusfrågan, som tyvärr under lång tid har tystats ned och ignorerats av majoriteten i Bryssel. När världens största och viktigaste ekonomi, USA, tagit så tydlig ställning för det svenska snuset, så borde det bli en ögonöppnare även i Bryssel. Nu finns det nya och bättre förutsättningar att sätta frågan i rörelse inom EU och öppna marknaden för snuset.
Det är dags för nejsägare att sluta blunda för det verktyg som bevisligen fungerar och minskar ohälsotalen. Inom andra områden framhålls alltid betydelsen av att lyssna till forskningen och att inte blunda för statistik – raka motsatsen till hur majoriteten i Bryssel hanterar snuset. Regeringen har ett tungt ansvar för att höja rösten och inte fortsätta stillatigande se på medan svenska företag och produkter diskrimineras på det som ska vara en fri och öppen marknad.
Det behövs ett omtag kring EU:s tobakspolitik
Handeln i Europa var inte tänkt att präglas av byråkraters godtycke, men hanteringen av snusfrågan kan inte betraktas som annat än godtycklig och hycklande. Cigarettbolagen ges monopol med nuvarande regler. Den mest skadliga tobaksprodukten tillåts, och den minst skadliga tobaksprodukten förbjuds. Det är uppenbart att ett omtag behövs kring EU:s tobakspolitik, så att vi kan sälja svenskt snus i hela EU.
Jörgen Warborn (M)
EU-parlamentariker