Politik
Debatt om snus

Svensk tobakspolitik i debatt: ”Målet måste vara att färre dör”

Är svensk tobakspolitik i själva verket ett hinder för att minska döds- och sjukdomsfall på grund av rökning? Det var temat för ett seminarium med representanter från bland annat tobaksindustrin, vården och politiken.

– Målet för svensk tobakspolitik måste vara att färre människor dör och skadas. Om det finns alternativa produkter till cigaretter som skulle kunna hindra att man blir skadad eller dör så tycker jag att man ska bejaka det, sade Ulrika Karlsson, riksdagsledamot för Moderaterna.

Seminariet, som var digitalt, hade rubriken ”Svensk tobakspolitik – en stoppkloss i arbetet mot rökrelaterade skador?” och arrangerades av Philip Morris i Norden.

Samtalet modererades av Marie Söderqvist och i panelen fanns:

Anette Rosengren, nordisk VD, Philip Morris AB 

Jonas Arnberg, VD HUI Research

Stefan Willers, överläkare och docent vid enheten för lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet 

Yasmine Bladelius, riksdagsledamot (S), socialutskottet

Ulrika Karlsson, riksdagsledamot (M) 

Mimmi Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån 

Stig-Björn Ljunggren, ledarskribent Sydöstran

Lista: Så skadliga är olika tobaksprodukter

Seminariet inleddes med att Jonas Arnberg presenterade den undersökning som HUI gjort på uppdrag av Philip Morris. Rubriken var: ”Svenskarna och nikotinet – En undersökning om nikotin- och tobaksprodukters olika skadlighet och svenskarnas kunskap om dess hälsorisker”.

När HUI granskat den tillgängliga tobaksforskningen visar denna att bruket av olika tobaksprodukter innebär en relativ grad av risk. 

Skadligheten är rangordnad på detta sätt:

  1. Bränd tobak/rökning (cigaretter, cigarrer, piptobak, cigariller)
  2. Rökfri tobak för oralt eller nasalt bruk (tuggtobak, luktsnus/nässnus)
  3. E-cigaretter och uppvärmda tobaksprodukter (produkter utan förbränning)
  4. Svenskt snus (med lågt innehåll av nitrosaminer)
  5. Nikotinläkemedel (plåster, spray, tuggummi etc)

Svensk tobakspolitik ger inte rätt information

I undersökningen har HUI också intervjuat 1 500 tobaksanvändare. De har fått frågan om de känner till vad i tobaksprodukterna det är som orsakar skador. Här visar resultatet att det råder en stor okunskap. Endast en procent av de tillfrågade känner till att det är förbränningen som frigör de ämnen som bland annat kan leda till cancer eller andra svåra lungsjukdomar. De flesta som är intervjuade trodde i stället helt felaktigt att det är nikotinet som orsakar cancer.

– Om konsumenterna hade kunskapen och kunde välja andra produkter som inte förbränns – som snus – så skulle det kunna minimera skadorna. Alla vet idag att niktotinplåster är ett alternativ om man vill sluta röka. Men alla vet inte att till exempel heat-not-burn-produkter är ett mindre skadligt alternativ till cigaretter, sade Jonas Arneberg.

– Alla som röker idag vet att det är dödligt. Men de vet inte varför. Jag tycker att finns en skyldighet att de 600 000 svenskar som röker i dag ska få information om att det finns alternativ, sade Annette Rosengren från Philip Morris. 

Lungläkaren Stefan Willers delade sedan med sig av sina erfarenheter från att i över tio år ha lett arbetet med tobaksavvänjning i Skåne. Han konstaterade att många tobaksanvändare idag saknar siffror över de relativa riskerna som olika tobaksprodukter innebär.

– När det gäller KOL-patienter så är det också så att 40 procent fortsätter att röka. Trots att de vet att cigaretterna är så farliga, sade Stefan Willers.

S vill inte införa skademinimering i svensk tobakspolitik

Yasmine Bladelius är Socialdemokraternas talesperson i tobaksrelaterade frågor och sitter också i socialutskottet. I linje med regeringens ANDTS-proposition vill hon inte tillämpa skademinimeringsprincipen inom tobakspolitiken. Att informera om att till exempel snus är ett mindre skadligt alternativ än cigaretter är alltså inte något som hon och regeringen kan tänka sig.

– Det övergripande målet idag är att minska all tobakskonsumtion. När det gäller övriga produkter än cigaretter så handlar det för vår del om att förhindra barn och unga från att fastna i ett beroende. Jag vill se andra effektiva åtgärder för rökavvänjning och som har ett vetenskapligt stöd enligt Socialstyrelsen, sade Yasmine Bladelius.

Moderaternas riksdagsledamot Ulrika Karlsson är dock mer positiv till skademinimeringsprincipen.

– Det är lätt att dra all tobak över en och samma kam. Men tobaken i sig behöver inte vara dödlig. Det är andra ämnen i cigaretter som är extremt farliga. Jag tycker att vi ska lägga krut på de produkter som vi vet är skadliga, som cigaretter. Politiken borde ta ledartröjan i utvecklingen och ge incitament till industrin för att ta fram mer forskning och utveckling, sade Ulrika Karlsson.

Skademinimering inom narkotikapolitiken

Liberala Nyhetsbyråns ledarskribent Mimmi Björnsdotter Grönkvist påminde om att skademinimeringsprincipen introducerats inom narkotikapolitiken. Hon menar att det skulle vara önskvärt att införa den även när det gäller tobak. Hon menade också att Sveriges rökare förtjänar tillgång till korrekt information om exakt vad det är som orsakar skadorna.

– Jag tycker att det viktiga är att vi har ett Sverige där ingen röker för att de inte känner till att det finns bättre alternativ. Det är det som är det stora problemet idag, sade Mimmi Björnsdotter Grönkvist.

Stig-Björn Ljunggren menade också att det inte bara räcker med att ge människor fakta. Det handlar också om vem som informerar och hur informationen presenteras.

– Man måste ge människor tillgång till den information som finns och om de får rätt information med rätt avsändare så kan de fatta rätt beslut, sade Stig-Björn Ljunggren.

Att staten bör ta sitt ansvar för att ge korrekt information är också något som tobaksindustrin efterlyser.

– Vi i tobaksindustrin kan inte utbilda människor eftersom trovärdigheten finns hos myndigheterna. Därför är det viktigt att politiken tar tag i det här och bejakar att det finns alternativ, sade Anette Rosengren.