Internationellt

Kanada gör det enklare att röka än att snusa – begränsar tillgången till nikotinportioner

Nikotinportioner ska endast kunna köpas på apotek i Kanada enligt regeringens senaste beslut. Det trots att nikotinportioner klassas som hjälpmedel för att sluta röka. Åtgärden innebär att bättre alternativ för rökare som vill fimpa nu blir svåråtkomliga, i värsta fall en bristvara. 

Den kanadensiska regeringen beslutade nyligen att strypa tillgången till nikotinportioner genom att begränsa försäljningen till endast apotek och bakom disk. Utöver det förbjuds alla smaker förutom mint. Åtgärderna började gälla i månadsskiftet augusti-september och omfattar även restriktioner för reklam och märkning. 

Hälsoministern Mark Holland säger sig ha beslutat detta i förebyggande syfte.  

– Strängare åtgärder krävs för att skydda ungdomar från nikotinets skadliga effekter och stoppa beroendet innan det börjar, meddelade han.

Klassas som nikotinersättningsprodukter 

Nikotinportioner klassas idag som nikotinersättningsprodukt i Kanada, som tuggummi och plåster. Klassningen infördes efter att Health Canada, motsvarande Folkhälsomyndigheten, genomfört en två år lång studie på nikotinportioner.

Kanadas minister för psykisk hälsa och missbruk Ya’ra Saks säger att man vet att rökavvärjningsprodukter ”spelar en viktig roll i att hjälpa vuxna att sluta röka”. Trots det skickar regeringen nu en tydlig signal om att rökare lämnas i sticket.   

– Det här är tyvärr ytterligare ett exempel på totalt misslyckande i tobakspolitiken, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen. Om man vill minska antalet rökare, måste man rimligtvis göra det lättare att sluta röka. Men Mark Holland verkar ha totalt manipulerats in i moralpaniken. 

Holland river upp myndighetsbeslut 

Holland ska ha fått befogenhet att begränsa försäljning, import och reklam för hälsoprodukter som han anser används för annat än sitt avsedda ändamål och som kan orsaka skada.  

Men att han skulle tolka sitt uppdrag så fel och riva upp en evidensbaserad godkännandeprocess som en myndighet tagit fram anade ingen.  

Efterlyser internationella studier om snus 

Genom att endast tillåta försäljning av nikotinportioner i apotek blir det enklare för rökare att få tag på dödliga cigaretter än säkrare alternativ. Risken finns också att apoteken säljer snabbt slut och att nikotinportioner blir en bristvara, en förödande konsekvens för de som kämpar med att sluta med cigaretter för gott.  

– Det är otroligt synd att Kanada inte tar tillvara på Sveriges erfarenhet. Det är ingen slump att svenska män har lägst risk för lungcancer inom EU och att nu även svenska kvinnor väljer bättre alternativ sedan nikotinportioner lanserats. Jag hoppas verkligen på fler internationella vetenskapliga studier som bekräftar snusets och nikotinportionernas betydelse för folkhälsan, säger Patrik Strömer.