Opinion

UPPRÖRDA REAKTIONER PÅ SMAKFÖRBUDET

Reaktionerna på att snus får ha vilken smak som helst, men att texten på dosan inte får berätta vilken smak det är på snuset har varit många.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M) och Carl Schlyter, Ordförande i riksdagens EU-nämnd (MP), är kritiska på Aftonbladet Debatt. ”Att snus inte är undantaget kraven på smakmärkningsförbud är en tabbe som man missade att rätta till, i paritet med ett feltryck. EU kan vara dumt, men EU är inte så dumt. Vi vet för vi var med och stiftade lagen[…] Att snus inte uttryckligen undantas från förbudet om smakmärkning betyder alltså inte att Sverige nu tvingas förbjuda smakmärkning av snus, det är helt upp till svenska politiker och myndigheter[…] Ingen kommer att jaga Sverige för att vi gör rimliga tolkningar av konstiga eller felaktiga regler”, avslutar Fjellner och Schlyter sin debattartikel med.

A Non Smoking Generation kritiserar undantaget för snus bland annat med grund i en aktuell svensk studie som visar att ungdomar som prövat snus löper tre gånger större risk att bli rökare senare i livet, jämfört med de ungdomar som inte prövat snus.

– Eftersom forskningen visar att snus är en viktig riskfaktor för framtida rökning är det olyckligt att det görs ett undantag för smaksatt snus. Det är viktigt att vi tänker på hur tobaksindustrin vill locka till sig nya konsumenter, säger Ann-Therése Enarsson, styrelseordförande, A Non Smoking Generation.

Ledarskribenten på Västervikstidningen går så långt att han gör en jämförelse med fantasivärldens Harry Potter. ”Den som läst sin Harry Potter kommer ihåg ”Bertie Bott’s magiska bönor” med ömsom förfäran, ömsom förtjusning. Det är ett slags godis som finns i trollkarlsvärlden, bönor som kan smaka allt från det sötaste socker, till det saltaste snor. Vilken smak den enskilda bönan bär vet man inte förrän den har stoppats i munnen[…] Unionens tobakspolitik är onekligen litet som de magiska bönorna, så pass otrolig att man inte gärna tror att den kan vara på riktigt. Men verklig är den likväl och undfallna politiker tycks nu bana väg för att svenskarna snart kan få konsumera Bertie Bott’s magiska prillor”, avslutar Joakim Tholén, ledarskribent på Västervikstidningen.

Läkare mot Tobak anser att det smaksatta snuset har en helt annan målgrupp än före detta rökare.

– Smaker är bara till för att locka barn och ungdomar till tobakskonsumtion. Det här förslaget var ett pyttesteg men jag är glad för alla steg som inte lockar till fortsatt snuskonsumtion. Att tobaksbolag inte längre kan locka med smaker är jättebra, säger Gunilla Bolinder, överläkare och medlem i Läkare mot tobak till Aftonbladet.

Ute i landet ifrågasätter dock flera utredningens smakförbud och det faktum att svenska politiker har varit oerhört tydliga mot medborgarna att det är Sverige och ingen annan som styr över snuset. Ska man nu svika detta löfte till väljarna och dessutom i ett slag försvåra för konsumenterna?

– Att vi inte på ett rakt och tydligt sätt ska få informera våra kunder om ingredienserna i vårt snus är ärligt talat ganska löjeväckande. Jag tror att landets snusare kommer att välkomna detta besked med en rejäl dos av ökat politikerförakt, säger Jonas Ydén, marknadschef vid snusföretaget Skruf, till Vetlanda-Posten.