Opinion
Sänk skatten på snus

Uppropet: ”Sänk skatten på snus istället för att höja den”

Att höja skatten på tobak för att finansiera försvaret är helt fel väg att gå. Tvärtom borde man sänka skatten på snus, för att fler ska välja bort livsfarliga cigaretter. Det skriver Kristdemokratiska ungdomsförbundet i en ny debattartikel.

Skatten på tobak och alkohol ska höjas från 2023. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson i samband med presentationen av höstens budget, utan att precisera några exakta detaljer – som storleken på skattehöjningen eller om det kommer att göras någon skattemässig skillnad mellan cancerframkallande cigaretter och snus.

Nu höjs dock röster mot förslaget som presenteras av regeringen.

I en ny debattartikel från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet riktar förbundsordförande Nike Örbrink kritik mot Magdalena Anderssons planer på att använda den aviserade skattehöjningen till att finansiera satsningar på försvaret. Nike Örbrink menar också att hennes moderparti Kd borde tagit ställning emot förslaget.

”Skatter fungerar helt enkelt inte på det sättet. Därför blir vi i KDU besvikna på vårt moderparti. Att sossar inte fattar hur människor och ekonomi hänger ihop är en sak, men att Kristdemokraternas riksdagsgrupp tror att skattehöjningar på alkohol och tobak är en lösning är bara fånigt”, skriver Nike Örbrink.

I debattartikeln jämför KDU den aviserade skattehöjningen med den införda plastpåseskatten.

”Effekterna på miljö och klimatet är små men det är ett enkelt sätt att kamma in pengar till statskassan och samtidigt vinna symbolpoänger. Oftast sker detta på bekostnad av vanliga svenskars vardagsekonomi.”

Bättre att sänka skatten på snus

KDU uppmärksammar också skademinimeringsprincipen och föreslår istället sänkt skatt på snus av folkhälsoskäl.

”Studier visar nämligen att många rökare övergår till att snusa eftersom det är mycket billigare. Att snusa är betydligt hälsosammare för både den enskilde och för omgivningen om man jämför med rökning. En alltför hög punktskatt på snus kan alltså leda till att fler börjar med cigaretter i stället”, skriver Nike Örbrink i debattartikeln.