Nyheter

”Varför ska vi som snusar lita på Gabriel Wikström?”

Onsdag den 27 april spreds nyheten om Folkhälsomyndighetens nya krav på införande av varningstexter på snusdosor och borttagande av märkningen av nikotinhalten i snus innan den 20 maj. Kraven innebär att svenska snustillverkare endast har tre veckor på sig att ställa om tillverkningen. Svenska Snustillverkarföreningen riktar nu stark kritik mot folkhälsominister Gabriel Wikström och Folkhälsomyndighetens skyndsamma agerande.

”Det är naturligtvis helt oseriöst agerat. En politiker som vill ta ansvar ser till att inhemska företag hinner göra nödvändiga förändringar och medger rimliga övergångslösningar”, skriver Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer på Nyheter24.

Svenska Snustillverkarföreningen menar att den politiska hanteringen har varit undermålig och att de tidigare försäkringarna om att snus inte ska omfattas av den nya lagen varit falska. Nu är föreningen orolig för att smakmärkningsförbudet, som regeringen avstått från att lägga fram, snart kommer bli verklighet.

”De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin”, avslutar Strömer.

Läs mer här.