Opinion
Allt färre svenskar röker.

Snuskommissionen: ”Sverige är snart rökfritt – förklaringen är snuset”

Snuskommissionen slår fast: Bara fem procent av den svenska befolkningen röker. Därmed kan Sverige snart bli världens första rökfria land.

”Förklaringen är snuset”, skriver Snuskommissionen i en ny debattartikel.

Snuskommissionen är en oberoende samling experter som tar fram rapporter kring frågor kopplade till svenskt snus.

En rapport som Novus har tagit fram åt Snuskommissionen visar att Sverige kan bli världens första rökfria land. Enligt undersökningen som rapporten bygger på uppger färre än fem procent av svenskarna att de röker. Detta innebär att det mål som Folkhälsomyndigheten har satt upp därmed är uppnått.  Det presenterar Snuskommissionen i en ny debattartikel i Dagens Industri.

Färre svenskar röker än i grannländerna

Andelen rökare i Sverige är därmed klart mindre än jämfört med de övriga nordiska länderna. I Norge röker tio procent av befolkningen, i Finland 14 procent och i Danmark 18 procent, enligt Snuskommissionens uppgifter.

Snuskommissionen noterar dock att Sveriges unika resultat inte uppmärksammas av den svenska regeringen – trots den historiskt positiva utvecklingen.

Anledningen till regeringens tystnad?

Många som lyckats sluta röka har gjort det genom att gå över till snus.

Så många slutar röka med hjälp av snus

”Med tanke på att vår regering och våra myndigheter har varit mycket tydliga med att de inte vill att snuset ska användas som rökavvänjningsprodukt så är alltså siffrorna förenade med en för dem oönskad brasklapp: Detta har skett trots våra myndigheters rekommendationer, inte tack vara desamma”, skriver Snuskommissionens ledamöter i debattartikeln.

De allra flesta som uppger att de slutat röka – 70 procent – har gjort det utan några ersättningsprodukter. Dock uppger 22 procentenheter att de lyckats bli rökfria med hjälp av snus. Nio procent uppger att de slutat röka med hjälp av nikotintuggummin eller någon ersättningsprodukt från apoteket. 

Antalet snusare är oförändrat enligt Snuskommissionen

Men trots att många väljer snus istället för cigaretter, så är andelen totala snuskonsumenter i Sverige relativt oförändrad.

”Användandet av snus för att sluta röka har alltså inte påverkat den totala snuskonsumtionen, snuset verkar fungera under en övergångsfas och inte skapa nya långtidskonsumenter”, skriver Snuskommissionen.

Snuskommissionens uppmaning till myndigheterna

Novusundersökningen redovisar också hur många som först börjat med snus som sedan har gått vidare till att börja röka. Att snusandet skulle kunna fungera som en inkörsport till cancerframkallande cigaretter har länge använts som argument från antisnuslobbyn till varför snuset borde regleras hårdare.

Rapporten från Novus visar dock att endast tre procent av rökarna gått från snus till cigaretter. Detta ska jämföras med att 56 procent av snuskonsumenterna uppger att de övergått från cigaretter till det betydligt mindre hälsofarliga alternativet snus. 

Snuskommissionen efterlyser nu en större öppenhet från svenska myndigheter.

”Om våra myndigheter började tala klarspråk om hur det ser ut med de relativa hälsoriskerna för rökning jämfört med snusning så skulle vi kunna komma ned mot den riktiga nollgränsen för svenskarnas rökande. Det är Snuskommissionens ambition. Fem procent är ändå 400 000 vuxna individer som riskerar att få sina liv förkortade i onödan”, skriver de i debattartikeln.

Läs mer: 

”Erkänn snusets skademinimeringseffekter i ny ANDT-strategi”