Nyheter

SNUSFÖRBUD VÄCKER STARKA REAKTIONER

Snusforumet har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat införandet av snusförbud i Sveriges kommuner och landsting. Den 18 februari var det dags igen och Sverige nåddes av nyheten att Hammarö kommun i Värmland från och med den 1 april i år inför snusförbud för alla kommunalanställda.

I nyhetsrapporteringen som följde det uppmärksammade snusförbudet i Värmland framkom bland annat uppgifter om att eventuellt snusande i framtiden skulle kunna leda till uppsägning.

– Det skulle absolut kunna leda till uppsägning. Men bara för att man snusar blir man inte uppsagd. Vi kommer att ha en dialog med arbetstagaren om vad som gäller på arbetsplatsen, sade Caroline Depui, kommunchef i Hammarö, till Expressen.

Från kommunens håll uppgav man dock att det inte kommer göras några kontroller för att försäkra att förbudet upprätthålls. Syftet med förbudet uppgavs vara att skydda de anställda mot stora hälsorisker. Nya uppgifter från kommunfullmäktige i Hammarö visar dock att förslaget aldrig diskuterades i fullmäktige innan beslutet togs.

Under fredagen den 19 februari fick snusförbudet stor uppmärksamhet på Twitter. En som tyckte att förslaget var särskilt fånigt var kulturhistorikern Edward Blom som postade inte mindre än nio tweets där han förlöjligade kommunens sätt att hantera snusfrågan.

– Beslutet om snusförbud i Hammarö kommun gäller från 1 april. Måste betyda att det är ett aprilskämt, eller hur?, skrev Expressens politiska reporter Niklas Svensson på sin Twitter.

Samma dag ställde Aftonbladet frågan till sina läsare om det är rätt att förbjuda snus på jobbet och där svarade drygt 86 procent ”Nej, det är fånigt”.

Från politiskt håll har kritiska röster höjts under veckan som följt. I en debattartikel i Dagens Samhälle den 22 februari skrev Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) Tyresö ”Att som kommunpolitiker agera som en arg mamma till sina anställda är en särdeles dålig roll. Hammarös snusförbud är ett allvarligt ingrepp i varje människas egen frihet.”

Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer har också reagerat starkt och kommenterade händelsen i Sveriges Radio.

– Det är fånigt eftersom det inte går att efterleva. Med tanke på att det är betydligt farligare att röka än att snusa, så borde kommunen klara av att skilja på rökning och snus, sa Patrik Strömer.

 

Snusforumet fortsätter att följa snusförbuden i Sverige. Läs mer om tidigare uppmärksammade fall här.