Internationellt
Sara Skyttedal om EU:s plan mot cancer.

EU:s plan mot cancer i nästa steg – ”Omöjligt att avfärda snuset”

Arbetet med EU:s plan mot cancer går nu in i nästa fas.

Den svenska EU-parlamentarikern Sara Skyttedal är fortsatt kritisk mot kommissionens ovilja att se snus och andra skademinimerande alternativ som en del av lösningen på problemet med tobaksrelaterade dödsfall. 

EU:s plan mot cancer är en miljardsatsning för att bekämpa sjukdomen.

Målet är att minska både antalet dödsfall och sjukdomsfall som går att koppla till cancer. Ett av fokusområdena är att EU sätter målet om ”En rök- och snusfri generation” till 2040.

Kritik mot EU:s plan mot cancer

Att EU jämställer snus och cigaretter i sitt arbete mot cancer är något som har kritiserats från flera håll. Bland annat från den svenska EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, KD, som tidigare i år tog kontakt med EU-kommissionen genom flera så kallade parlamentsfrågor.

I dessa ifrågasatte hon bland annat EU-linjen att jämställa snus med cigaretter, trots att forskningen visar att snus inte orsakar cancer.

Snusforumet tog därför kontakt med Sara Skyttedal för att få en kommentar kring utvecklingen, och för att undersöka vilken respons hennes frågor har gett.

”Omöjligt att avfärda snuset”

– EU-kommissionen har de senaste månaderna fortsatt ducka grundfrågan. Nämligen det motsägelsefulla i att deras egna mål vad gäller cancerbekämpning motverkas av deras syn på snuset i specifikt, och deras tvehågsenhet i frågan om skadereduktion i stort, säger Sara Skyttedal och fortsätter: 

– För egen del har jag fortsatt att påpeka det uppenbara i möten med andra beslutsfattare i olika delar av EU-systemet: Menar man allvar med att göra något åt tobaksrelaterad dödlighet är det helt enkelt omöjligt att avfärda snuset, givet vad vi vet om statistiken kring tobak och cancer.

Hur ser du idag på EU:s plan mot cancer och de föreslagna åtgärder som EU har presenterat? 

– Vad gäller tobaks- och nikotinfrågorna är EU-kommissionen fortsatt väldigt vaga. Man vill revidera tobaksproduktdirektivet, och man vill jobba med skatteverktyg för att få ned rökningen ute i Europa till en nivå som mer ligger i linje med Sveriges.

 – Men det är tydligt att man inte ens överväger möjligheten att legalisera snus på EU:s inre marknad. Det är fortfarande svårsmält för mig att EU-kommissionen på en och samma gång kan hävda att de ska göra allt i sin makt för att bekämpa cancern, inklusive revidera tobakspolitiken, men helt avfärdar tanken på att liberalisera regelverket kring en av ytterst få produkter som bevisligen har möjlighet att tränga undan cigaretterna.

EU:s plan mot cancer in i nästa fas

Nu går arbetet med EU:s plan mot cancer in i nästa fas, genom att Europaparlamentets tillfälliga cancerutskott (BECA) nu har inlett sitt arbete. Detta ska leda till ett svar på EU-kommissionens cancerstrategi, och vilka åtgärder som Europaparlamentet ska föreslå. BECA kommer votera om sin position i december, och därefter blir det troligen en behandling av hela Europaparlamentet i januari.

–  Även i BECA verkar intresset för snusfrågan som sådan vara tämligen svalt. Däremot pågår intensiva debatter om synen på skadereduktion. Jag ser det som att en bredare acceptans för skadereduktion så småningom skulle kunna leda till en förändrad syn också på snus. Men det är i så fall i flera led, och många år, bort. Tyvärr. Återstår nu att se hur BECA-utskottet landar i frågan om skadereduktion, säger Sara Skyttedal.

Kan Storbritannien leda vägen för EU?

Varför tror du att så många har svårt att se sambandet mellan Sveriges låga andel tobaksrelaterade cancerfall och att Sverige är det enda landet i EU som tillåter snus?

 – De ser sambandet, de är bara inte beredda att dra konsekvenserna av det. De sätter andra intressen före cancerbekämpning, tyvärr är det svårt att komma till en annan slutsats.

Vad är din syn på nya nikotinprodukter, som nikotinportioner?

– Rökningen är problemet. Det är det som orsakar cancer. De produkter som har möjlighet att tränga undan rökning bör också tillåtas att göra det. Den som vill överreglera den här typen av produkter riskerar också tränga undan alternativ som vi vet har möjlighet att få folk att sluta röka. Det är det striden i BECA handlar om, och det är en strid jag uppfattar att EU-kommissionen ännu inte bekänt färg i.

Efter Brexit har röster i Storbritannien höjts för att man ska titta på skademinimerande alternativ. Hur skulle detta kunna påverka EU, tror du?

– Britterna har alltid varit mer öppna för skadereduktionsperspektivet i tobaksdebatten, så när de inte längre är bundna av EU-lagstiftning är det ju rätt naturligt att de går åt de hållet. Hur det påverkar EU är lite svårt att sia om. Troligen inte alls på kort sikt, på längre sikt kan det tänkas att det har påverkan, om Storbritannien kan användas som positivt exempel, säger Sara Skyttedal.