Nyheter
Bild på panelsamtal

Premiär för filmen om hur Sverige blev rökfritt

Dokumentärfilmen ”How Sweden Quit Smoking” hade svensk premiär i februari i Stockholm. Filmen följer Sveriges resa mot att bli världens första rökfria nation.

– Sverige balanserar traditionella åsikter om rökningens risker med innovativa tillvägagångssätt som till exempel snus och andra nikotinalternativ, sa Federico Fernandez, vd för nätverket We Are Innovation som står bakom filmen.

We Are Innovation är ett globalt nätverk bestående av individer och organisationer som är engagerade i att främja kreativitet och innovation som lösningar på samhällsutmaningar. Federico Fernandez framhöll vid premiären den roll som innovationer kan spela för folkhälsan och hyllade Sveriges beslut om att förbjuda rökning på offentlig plats och omfamna alternativa nikotinprodukter som snus.

– Vi vill att man ska tillåta innovationer och ge innovatörer kraften att göra det de gör bäst, säger han.

Dokumentären ”How Sweden Quit Smoking”, som är regisserad av Tomasz Agenck, utforskar Sveriges tobakshistoria och visar hur snuset spelat en nyckelroll i att minska rökningen, i synnerhet bland män.

Sverigepremiären av filmen följdes upp med en paneldiskussion och vikten av nytänkande för att främja folkhälsan. Här deltog Anders Milton, ordförande för Snuskommissionen, Emelie Nyman, riksdagsledamot för Centerpartiet, Carissa Düring från Considerate Pouchers , professor Fredrik Nyström, Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer och Markus Lindblad från Haypp Group. Diskussionen gav ytterligare insikter i Sveriges innovativa lösningar och politik som bidragit till landets framgång i att minska rökningstalen.

Se trailern för filmen här.