Nyheter

PRAKTIK I SNUSBUTIK

I november tog två riksdagsledamöter chansen att ge sig ut i verkligheten för att lära sig mer om snus, hur konsumenterna tänker och hur nuvarande lagar och regler fungerar. Erik Andersson, moderat från Täby och Mats Green, partikollega från Jönköping fick en rundvisning i Swedish Match-butiken på Kungsgatan i Stockholm.

Efter att ha lärt sig mer om råvaror och tillverkningsmetoden fick riksdagsledamöterna pröva på att ställa sig bakom disken och betjäna kunder. Idag kommer många konsumenter till butiken för att köpa extra färska snusdosor från fabriken i Göteborg, men snus är också en populär souvenir för turister som vill få med sig något genuint svenskt hem.

Under dagen fick ledamöterna även chansen att blanda sitt eget snus. I praktiken går blandningen till så att personalen mäter upp maximalt 42 gram lössnus som sedan får smaksättas efter eget tycke. Det gäller att vara varsam med dropparna så att smakerna kompletterar varandra i en angenäm blandning. Erik, som själv snusar General White till vardags blandade en friskare blandning med citrus och bergamott, medan Mats som inte snusar tyckte det var roligt att känna på lite tyngre smaker som tjära och rök.

Det var livliga samtal under hela eftermiddagen, om snusets framtid, regeringens planer, principer för beskattning och hur folkligt snuset har blivit sedan portionspåsarna lanserades. Dessutom lovade riksdagsledamöterna att se till att eventuella förslag på försämringar för snusare kommer att ha åtminstone två ledamöter som röstar emot.

Personer från myndigheter, riksdagen och regeringskansliet är välkomna att besöka Swedish Match-butiken för att lära sig mer om snus. Ta kontakt med patrik.stromer@li.se eller via www.snusforumet.se för vidare information och bokning.