Forskning

Ny studie: Snuset räddar tusentals liv

Snuset räddar tusentals liv i Sverige varje år – det visar en ny studie om snusets effekter på rökvanor och dödlighet. Snuset har bidragit till att minska antalet som börjar röka, men framför allt att ett stort antal personer slutat röka tack vare snus.

Andelen rökare är betydligt lägre i Sverige än i andra EU-länder. En omfattande studie genomförd av Svenska Institutet för Tobaksstudier visar nu att det till stor del är tack vare användandet av snus.

Snus som livräddare

Genom att jämföra mortalitetsdata från Sverige med data från liknande länder i Europa där snus inte är tillgängligt, har forskarna kunnat visa på snusets direkta påverkan på folkhälsan.

— I ett hypotetiskt scenario där snus inte finns i Sverige, skulle dödstalen relaterade till rökning vara betydligt högre, skriver Lars Ramström, ansvarig forskare på Svenska Institutet för Tobaksstudier.

Studien visar att dödligheten bland svenska män skulle vara 1,6 gånger högre om snus inte fanns som alternativ till rökning. Tack vare snuset har alltså antalet dödsfall relaterade till rökning kunnat minskas med 4000 liv per år under 2010-talet.

Stor möjlig hälsoeffekt för kvinnor

Svenska män började byta från cigaretter till snus redan från 1980-talet. Nu visar tendenser att även kvinnor börjar att se fördelarna med snus, en viktig utveckling med stora hälsofördelar för kvinnor.

Men medan tobakssnuset är populärare bland män både historiskt och idag, väljer kvinnorna oftare nikotinportioner. Sedan nikotinportioner lanserades 2016 har populariteten ökat lika mycket bland kvinnor som bland män. Enligt den senaste CAN-rapporten om självrapporterade rök- och snusvanor anger elva procent bland männen och tio procent bland kvinnorna att de snusar nikotinportioner. Nikotinportioner kan därför vara svaret på hur även kvinnor kan minska den rökningsrelaterade dödligheten.

Sverige fortsätter att leda vägen

Den svenska studien visar att användandet av snus kan ha betydande fördelar för folkhälsan och den rökningsrelaterade dödligheten.

— Det är dags att vi ser över och anpassar våra tobakspolicyer så att de speglar den senaste forskningen om snus och dess förmåga att minska rökningsfrekvensen, skriver Lars Ramström.

Evidensbaserad tobakspolitik är något som Svenska snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer länge efterfrågat. Den här studien stärker det viktiga budskapet.

– Därför är det nödvändigt att fortsätta att utbilda allmänheten och beslutsfattare om de vetenskapliga grunderna för snus som ett skademinimerande alternativ till cigaretter. Det ligger ett stort ansvar på myndigheterna att tydliggöra fördelarna, då kommer Sverige kunna fortsätta att leda vägen för minskad rökrelaterad mortalitet, och därmed rädda ännu fler liv, säger Patrik Strömer.