Opinion

Curt Enzell: teälskaren som uppfann portionssnuset

1967 skrev Svenska Dagbladet ”Snus i ’tepåse’ vid experiment”. I notisen stod det att den dåvarande docenten Curt Enzell slog in lössnus i tepåsepapper och sålde in det hos sin arbetsgivare Tobaksbolaget.

”Den som snusar får se om han lyckas”, stod det i notisen.

Docent Enzells “experiment” ledde till utvecklingen av det vi idag kallar portionssnus. Han gjorde det populärt i en tid då cigarettrökning toppade och fick trots det rökare att fimpa. Sedan dess har det svenska portionssnuset blivit lika traditionellt som lössnuset och portionen har vidareutvecklats i nikotinportionen. Båda är starkt bidragande till att rökningen i Sverige minskar – så pass att vi är en hårsmån från att nå WHO:s status som ett rökfritt land med under fem procent rökare

Men vem är den så kallade ”portionssnusets fader”, som tyckte att lössnuset kladdade så mycket att han kom på en lösning som revolutionerade snusanvändningen?

Idag är Curt Enzell 93 år gammal. Det är över ett decennium sedan han slutade snusa, bland annat Tre Ankare, som enligt Curt själv är det allra första ”riktiga” portionssnuset från Swedish Match. Curt Enzell har som få fått chansen att studera tobak och snus under lupp. Men den stora idén kom från ett test som han gjorde för sig själv.

Nyexaminerad Curt Enzell börjar på Tobaksbolaget

På 1960-talet var Curt Enzell en inbiten piprökare. Liksom cigarettrökning låg det i tiden. Han hade studerat vid KTH och var doktor i organisk kemi när han 1962 blev uppmärksammad av dåvarande Tobaksmonopolet. Men han valde två eftertraktade forskningsår på Nya Zeeland istället.

– Då jag just fått ett av Nya Zeeländska statens två “senior research fellowships” valde jag att tillbringa 1963 och halva 1964 på Nya Zeeland, skriver Curt Enzell i ett mejl till Snusforumet. 

– 1964 blev jag återigen uppraggad av Tobaksbolaget och fick starta Tobaksbolagets allra första forskningsavdelning som bolagets forskningschef. Jag fick fyra anställda i starten. Efter några få år var vi cirka 12 anställda som jag hade fullt ansvar för, berättade Curt Enzell i en intervju med Snus- och tändsticksmuseet.

Bryter ny mark inom tobak

Bild: Sting Free snus

Det finns över hundratusentals tobakssorter ute i världen. Deras kemi skiljer sig åt på olika sätt när tobaken mals ner till att bli snus och cigaretter, menar Curt Enzell. Allt detta var ett outforskat område med nästan en miljard konsumenter. Rollen som forskningschef på Tobaksmonopolet var alltså en ”forskares dröm”. Curt Enzell fick ansvaret att bryta ny mark inom rökning, aromer och nikotinprodukter vilket resulterat i över 700 vetenskapliga publikationer som Curt Enzell antingen författat själv eller varit medförfattare till.

– Innan jag började på Tobaksmonopolet forskade jag kring naturprodukter, dofter och smaker. Som forskningschef på Tobaksmonopolet tittade jag på tillsatsämnen i snuset och tobaksinnehållet i sig.

Curt Enzells snusexperimentet upptäcks

Men forskning från annat håll alarmerade allt tydligare: Rökning dödar. Det fick Curt Enzell att reagera på sina egna rökvanor. Pipan fick bytas ut till snus.

– Det blev ju känt hur farligt det var att röka. Jag började snusa, men gillade inte att kladda med snuset, så jag slog in det i tepåsar, sa Curt Enzell till helagotland.se i samband med sin 90 års-dag.

Att det blev just tepåsar berodde på att han var en notorisk tedrickare. I Tobaksbolagets fikarum blev det tydligt hur han kunde använda en tepåse för att ta bort besvären med kladdigt snus som rinner i mungiporna när han pratar. Han märkte att både smak och nikotinupplevelse fungerade med de inslagna snusportionerna.

Tobaksbolagets VD Olof Söderström lade märke till Curt Enzells märkvärdiga användning av snus och tyckte att det var värt att undersöka vidare.

– Det mest intressanta är ju inte att ha genererat denna idé, utan det som Olle Söderström gjort, sätta igång folk att utveckla de maskiner som krävs för en produktion och ta de ekonomiska konsekvenserna av valet. Kort sagt ser jag Olof Söderström som skaparen av den moderna svenska tobaksindustrin, skriver Curt Enzell till Snusforumet. 

Ny nivå av folkhälsa med portionssnuset

När det första portionssnuset Smokeless lanserades 1973 var det ingen större hit. Egentligen tog det tio år från själva upptäckten för att portionssnuset skulle bli succé bland snusarna. Smokeless riktades mot rökare i en tid då nya cigarettfilter fick rökare att tro att rökning var mindre farligt, resonerar Curt Enzell.

Det var först när Tre Ankare kom ut 1977 som portionssnuset blev en konsumentprodukt. Nu i efterhand kan Curt Enzell konstatera att det var portionssnuset som var huvudfaktorn till skademinimering på en ny nivå, eftersom hundratusentals svenskar slutade röka tack vare portionssnuset. Ingen hade tidigare upplevt liknande förbättring av folkhälsan.

– Jag tror det är en av de främsta anledningarna till varför Sverige har lägst andel rökare i Europa och därför har lägsta andel tobaksorsakade sjukdomar som lungcancer, muncancer och andra cancerformer och kardiovaskulära sjukdomar, säger Curt Enzell.

Bild: Bengt Wibeg/Sting Free snus