Politik

C-toppen: ”mer skademinimering och mindre förmynderi”

Med knappt två veckor kvar till Centerpartiets stämma i Karlstad träffar Snusforumet Naod Habtemichael, förbundsordförande för Centerstudenter och medlem i partistyrelsen för att prata om hans förväntningar, folkhälsan och Sveriges tobakspolitik.

Den 26:e september samlas centerpartister i Karlstad för partistämma. Idag är Centerpartiet det enda riksdagspartiet med ett partiprogram som gör en tydlig skillnad mellan snus och rökning. Det är något som glädjer Naod Habtemichael.

– I Centerpartiet har vi tur nog tagit till oss den forskningen som faktiskt finns och sett till att göra en skillnad mellan rökning och snus och det är jag väldigt stolt över, säger han.

Han önskar att flera partier skulle våga “göra skillnad mellan tobak och tobak” och ta fram förslag som inte likställer tobak som är mest skadligt med andra, mindre farliga tobaksformer som snus.

Flera möjligheter till individen

När Snusforumet träffar Göteborgssonen i Stockholm har han precis avslutet en två dagar lång utbildning hos Stureakademin, tankesmedjan Timbros utbildning för framtidens liberala ledare och opinionsbildare.

Att delta i utbildningen så nära inpå Centerpartiets stämma har varit givande och bidragit till Habtemichaels förhoppningar innan hans resa till Karlstad i slutet av månaden.

– Jag hoppas framförallt att vi får en bra diskussion och bra debatt och se till att vi rösta för förslag som ger flera möjligheter till individen snarare än att begränsa den, säger han.

Även om andra frågor som utbildning, arbetsmarknad och miljö kommer hamnar högst på agenda, Habtemichael tror att Sveriges tobakspolitik kommer diskuteras också.

Skademinimeringsprincipen

– Jag ser fram emot en mer öppen och bred diskussion kring skademinimering, säger han, och påpekar att Sverige har Europas lägsta tobaksrelaterade dödligheten och att det troligen är på grund av snus.

Enligt honom är det så att Sveriges nuvarande tobakspolitik “inte håller måttet” för att det inte gör en tillräcklig stor skillnad mellan på dels snus och dels rökning. Bägge har hög punktskatt trots stora skillnader i kostnader de medför samhället.

Sveriges nuvarande ANDT-strategin gör inte heller någon skillnad mellan olika tobaksformer med olika hälsorisker. Nu när Regeringen börjar förberedelserna för att ta fram en ny ANDT-strategin hoppas Habtemichael på att den ska utgår ifrån skademinimeringsprincipen.

Mindre av förmynderipolitik

– Man vet att evidensen säger att snus inte är lika skadligt och inte cancerframkallande som cigaretter. Vi behöver mer av det skademinimeringspolitik och mindre av förmynderipolitik, säger han.

När han får veta att Svenska Snustillverkarföreningen ska finnas på plats i Karlstad bland de olika samhällsintressenter och branschorganisationer som ställer ut på stämman, säger Habtemichael att det blir ett utmärkt tillfälle för sina partikollegor att prata med branschens representanter.

– Det ge ett annat utbyte än att bara läsa fakta. Man kan ställa sina egna konkreta frågor till Svenska Snustillverkarföreningen, säger han.