Sverige bakom EU:s linje på WHO-mötet om tobaksprevention
Nu inleds mötet om framtidens tobaksprevention. Sverige ställer sig bakom den EU-gemensamma linjen och kommer inte att driva några egna frågor när WHO:s tobakskonvention diskuteras den här veckan.
Det går att läsa i underlaget från den svenska delegationen.
Vartannat år arrangeras en konferens för alla intressenter som står bakom WHO:s tobakskonvention, FCTC. Årets konferens, COP9, äger rum 8–13 november och arrangeras digitalt.
COP9-konferensen hålls också bakom stängda dörrar, vilket gör att det är svårt för allmänheten att få ta del av hur diskussionerna avlöper.
Sverige bakom EU-linjen för tobaksprevention
Inför konferensen kontaktade Snusforumet därför Socialdepartementet för att få ta del av den svenska delegationens underlag till konferensen.
I dokumenten går det att läsa att Sverige inte kommer att driva egna frågor under konferensen. I stället kommer man att ställa sig bakom EU:s gemensamma linje när det gäller hur framtidens tobakspolitik ska utformas. Slovenien är ordförandeland och representerar EU under COP9-konferensen.
”Sveriges målsättning är att inom ramen för EU-samarbetet aktivt verka för genomförandet av WHO:s ramkonvention om tobak. Sverige ska aktivt stödja genomförandet av en folkhälsobaserad och restriktiv tobakspolitik i EU och internationellt”, skriver delegationen.
Argumenterar för snusförsäljningsundantag
Vad den EU-gemensamma linjen består av och hur Sverige har påverkat den går dock inte att utläsa av dokumenten. Av sekretesskäl har nämligen handlingarna maskerats.
”Delar av de begärda handlingarna innehåller uppgifter som bedöms kunna störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och lämnas därför inte ut”, skriver Socialdepartementet i sitt mejl till Snusforumet.
Undantaget är när det gäller snuset. I dokumentationen skriver den svenska delegationen att man vill betona vikten av att ett svenskt snusförsäljningsundantag ligger kvar.
“Important that sale of Swedish snus, oral tobacco, will continue to be permitted in Sweden in accordance with the tobacco directive of 2014 (2014/40/EU) and the Accession agreement of Sweden to the EU”, skriver man.
Skademinimering inte en del av WHO:s tobaksprevention
I de handlingar som ändå gjorts offentliga inför COP9-konferensen kan man utläsa att skademinimering inte kommer att vara en del av diskussionerna. I konferensagendan som publicerades i augusti skriver WHO att diskussionerna om skademinimering kommer att dröja minst två år.
”Utmaningar och klassificering av nya och nya tobaksvaror (…) bör presenteras för information och att relaterade materiella diskussioner bör skjutas upp till COP10”, skriver WHO i dokumentet.
Strömer: Ett demokratiskt problem
Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer :
–Det är ett demokratiskt problem med en WHO-konferens som beslutar om policy utan att det finns insyn och transparens. Inte ens journalister får vara närvarande på COP9. Utöver detta är det svårt att se om Sverige tar fasta på en evidensbaserad politik eller om WHO-linjen med politikbaserad evidens är den som kommer att gälla. Antalet rökare i världen har inte minskat sedan FCTC grundades. I länder där mindre farliga alternativ är tillåtna, så har rökningen däremot minskat. Det är egentligen det bevis som en beslutsfattare behöver.