
Sverige sågar läckt EU-plan på höjd tobaksskatt
Ett läckt dokument antyder att nästa EU-budget kan finansieras genom en höjd tobaksskatt. Sveriges finansminister kallar planerna för ”helt oacceptabla” – och lovar att fortsätta kampen för det svenska snuset.
Förslaget nämns i ett dokument från Tysklands internationella förbindelsekontor för EU i Bryssel, riktat till det tyska parlamentet. I dokumentet föreslås att nya inkomstkällor för EU:s budget 2028–2034 kan inkludera avgifter på elektroniskt avfall och tobak. Även om förslaget inte är bekräftat officiellt, finns minst 15 medlemsländer som trycker på för att höja punktskatten på tobaksprodukter.
Men Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) har kraftigt motsatt sig EU-förslaget.
”Det förslag som cirkulerar är helt oacceptabelt för den svenska regeringen,” skrev hon i ett inlägg på X.
”När EU-kommissionen lägger fram sitt förslag kommer jag att fortsätta kämpa för det svenska snuset.”
Skatteintäkterna ska stanna i Sverige – inte gå till EU
I sina inlägg betonade Svantesson vikten av att medlemsländerna själva ska kunna beskatta tobaks- och nikotinprodukter utifrån deras relativa skadeverkningar.
Hon kritiserade även tanken på att ökade skatteintäkter från vitt snus skulle gå till EU istället för att gynna Sverige.
”Det säger sig självt att skatteintäkterna ska komma Sverige till del – inte gå till EU-byråkrati,” skrev hon vidare.
EU:s skattjakt på snus och tobak inte nytt
Förra månaden kom det fram att EU-kommissionens föreslagna ändringar i direktivet om punktskatter på tobak (TED) skulle innebära en skattehöjning på nikotinportioner i Sverige med 650 procent – något som väckt stark kritik från både svenska EU-parlamentariker och konsumentgrupper.
Förutom Sverige har även Grekland, Italien, Bulgarien och Rumänien uttryckt motstånd mot TED-förslaget.
Sverige visar vägen för skademinimering
Även om tobakssnus varit förbjudet inom EU sedan 1992 har Sverige ett undantag från detta förbud, vilket ger svenska konsumenter tillgång till ett rökfritt och betydligt mindre skadligt alternativ till cigaretter.
Idag har Sverige den lägsta andelen dagligrökare i hela EU – omkring 5 procent – jämfört med EU-snittet på cirka 20 procent. Tillgången till snus – och på senare tid även nikotinportioner – lyfts fram som en avgörande faktor bakom Sveriges framgångsrika arbete med tobaksrelaterad skademinimering.