Produkt & reglering

Studie: Nikotinrestriktioner kan få var femte snusare att röka igen

Nästan 80 procent av danska nikotinanvändare motsätter sig ett förslag om att begränsa nikotinhalten i nikotinportioner och 20 procent uppger att de skulle överväga att börja röka igen om förslaget genomförs, visar en ny undersökning.

I september meddelade det danska hälsodepartementet kontroversiella planer på att begränsa nikotinhalten i nikotinportioner till nio milligram per påse.

Åtgärden, som då kritiserades för att vara ”felriktad” och utan vetenskaplig grund, syftade till att minska nikotinanvändningen bland unga.

Nikotinrestriktioner kan öka rökningen

En ny undersökning visar dock att de föreslagna restriktionerna snarare riskerar att driva konsumenter till en farligare form av nikotinanvändning – cigaretter. Enligt undersökningen, som genomfördes i oktober av opinionsinstitutet Ipsos, skulle var femte användare överväga att gå tillbaka till cigaretter om de nya reglerna blir verklighet.

En klar majoritet, 79 procent, stödjer inte förslaget. Om det implementeras uppger hälften av användarna att de skulle köpa sina produkter online eller utomlands.

Andelen rökare i Danmark har minskat från 19 procent 2017 till 14 procent 2023, året innan nikotinportioner introducerades på marknaden.

Undersökningsresultaten bekräftar att nikotinportioner sannolikt har bidragit till att minska rökningen, då tre av fyra respondenter uppgav att de använder nikotinportioner av hälsoskäl, främst för att sluta röka.

”Smarta regleringar baserade på forskning och bevis”

Tim Andrews, chef för konsumentfrågor på den marknadsvänliga Tholos Foundation, beställde undersökningen.

– Bevisen är tydliga: nikotinportioner hjälper konsumenter att sluta röka och minskar hälsorisker. Förslaget om en nikotinbegränsning är en katastrof för folkhälsan som kommer att öka rökningen och skapa en stor svart marknad, säger han i ett uttalande.

– Detta är en tydlig signal till regeringen att följa internationell praxis genom att införa smarta regler baserade på forskning och bevis. Dessa bör begränsa försäljning till minderåriga och förhindra experimenterande bland unga, samtidigt som vuxna får möjlighet att sluta röka.

Resultaten liknar de från en separat studie i Sverige, genomförd av opinionsinstitutet Demoskop på uppdrag av Snuskommissionen. Denna studie undersökte ungas nikotinvanor (16–24 år) och effekterna av potentiella restriktioner på rökfria nikotinprodukter som portionspåsar och traditionellt svenskt snus.

Sverige: Vitt snus hjälper människor att sluta röka

Demoskop-studien visade att 25 procent av unga valde nikotinportioner för att sluta röka. Nästan två tredjedelar av dem som slutat röka uppgav att nikotinportioner spelade en viktig roll för deras framgång.

Dessutom uppger en av tre nuvarande användare av nikotinportioner att de skulle börja röka igen om nikotinportioner inte längre fanns tillgängliga.

– Det är tydligt från båda undersökningarna att tillgången till mindre skadliga alternativ som nikotinportioner spelar en avgörande roll för att hjälpa människor att sluta röka, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.

Strömer betonar att han stödjer insatser för att hålla alla nikotinprodukter borta från minderåriga.

Oönskade konsekvenser av hastiga regleringar

Samtidigt är han oroad över att regleringar baserade på ”ogrundade påståenden och överdrivna risker” kopplade till rökfria nikotinprodukter kan få allvarliga konsekvenser.

– Nikotin är ingen hälsoprodukt. Det är beroendeframkallande och ska inte vara tillgängligt för minderåriga. Men det finns en enorm skillnad mellan de individuella och samhälleliga hälsoriskerna med att konsumera nikotin via cigaretter jämfört med rökfria alternativ, förklarar han.

– Tyvärr verkar detta budskap ha gått förlorat i den hastiga jakten på att införa restriktioner för nikotinportioner.

Strömer ser en reell risk att människor antingen tvingas välja cigaretter på grund av bristen på säkrare alternativ eller avstår från att sluta röka helt om överdrivna regleringar får dem att tro att nikotinportioner är lika farliga som cigaretter.

– Vill verkligen beslutsfattare skapa regler som leder till ökad rökning? undrar han.