Politik
Sara Skyttedal, KD

EU-parlamentet öppnar för skademinimering i kampen mot cancer – ”Ett viktigt steg”

EU-parlamentet har formellt tagit beslutet som innebär att EU:s plan mot cancer går in i nästa fas.

Beslutet innebär också att EU öppnar för att göra skademinimering till en del av folkhälsoarbetet. 

”Ett viktigt steg” för att erkänna minskad tobaksskada, tycker den svenska EU-parlamentarikern, Sara Skyttedal.

Snusforumet har tidigare rapporterat om EU:s plan mot cancer. Det är en miljardsatsning för att minska antalet personer som drabbas av cancer. EU:s plan mot cancer omfattar också en rad olika folkhälsoområden, bland annat tobakspolitik.

Nu har EU-parlamentet antagit den rapport som lagts fram av parlamentets särskilda kommitté för att slå cancer (BECA). Åtgärderna antogs med 652 röster för, 15 emot och 27 nedlagda röster.

Skademinimering i fokus i EU-parlamentets rapport

Rapporten identifierar bland annat rökning som en av de främsta orsakerna till cancer och efterlyser finansiering av program för att sluta röka.

Den säger också att ”e-cigaretter skulle kunna göra det möjligt för vissa rökare att gradvis sluta röka”. En tydlig hänvisning till minskad tobaksskada och potentialen hos alternativa nikotinprodukter för att minska rökningen.

Sara Skyttedal välkomnar rapporten

Den svenska EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har flera gånger kritiserat EU för att inte erkänna att olika tobaksprodukter innebär olika grader av risk. Att cigaretter orsakar cancer är all forskning överens om. Snus är ingen hälsoprodukt, men snus orsakar inte cancer.

Sara Skyttedal välkomnar därför EU-parlamentets beslut, och rapportens slutsatser om skademinimering.

– Det är ett viktigt steg i rätt riktning att Europaparlamentet i denna rapport erkänner att andra nikotinprodukter kan spela en roll för att minska antalet rökare, säger Sara Skyttedal till Snusforumet efter omröstningen.

Enligt Sara Skyttedal skulle antagandet av EU:s cancerplan innebära ett ”litet steg mot att så småningom kunna tillåta snus på EU:s inre marknad”.

”Återstår att se om resultaten uppgår till något”

EU:s plan mot cancer innebär också krav ”strikt efterlevnad” av smakförbud för cigaretter, liksom behovet av att utvärdera och sedan potentiellt förbjuda e-cigarettsmaker som är ”särskilt attraktiva för minderåriga och icke-rökare”.

Patrik Strömer är generalsekreterare på Svenska Snustillverkarföreningen. Han hade gärna hade sett en större förståelese för att smaksättning bidrar till att fler slutar att röka. Patrik Strömer konstaterar också att cancerplanens inställning till tobak och nikotinprodukter var mer eller mindre i linje med förväntningarna efter arbetet i BECA-kommittén 2021.

– Även om denna omröstning i plenum är något av en formalitet, är det uppmuntrande att det europeiska organ som är tänkt att representera EU-medborgarnas vilja har erkänt att det finns en skillnad mellan cancerframkallande cigaretter och nikotinprodukter med reducerad risk. Det återstår dock att se om resultaten uppgår till något mer än ambitioner, säger Patrik Strömer.