Opinion
anders milton nikotinportioner

Anders Miltons svar på regleringsutspelet: Snusets betydelse är tydlig

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström efterlyser hårdare reglering av nikotinprodukter.

Nu får hon svar från Snuskommissionens ordförande Anders Milton.

I en debattartikel som nyligen publicerades i Göteborgs-Posten kräver Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström att nya nikotinprodukter, som till exempel nikotinportioner, bör regleras hårdare.

Anledningen, enligt Årehed Kågström, skulle vara att dessa produkter kan fungera som en inkörsport till rökning.

”Kunskapen är låg om att de nya nikotinprodukterna är skadliga och ökar risken för användarna att börja röka”, skriver hon.

Anders Milton svarar  

Nu svarar Snuskommissionens ordförande på utspelet i en egen debattartikel i samma tidning.

Anders Milton, som är läkare och före detta ordförande för läkarförbundet, skriver att han förstår att Cancerfondens generalsekreterare har ett vällovligt syfte med sin debattartikel.

”Tyvärr bidrar hon själv till att underminera arbetet genom att inte anpassa analysen efter vetenskapen”, konstaterar Milton.

”Snusets betydelse är tydlig”

I sin debattartikel konstaterar Anders Milton att påståendet att nikotinportioner skulle få fler att börja röka, helt saknar vetenskaplig grund. Han påpekar också att det snarare råder ett motsatt samband. 96 procent av de som röker har börjat med cigaretter direkt, och andelen personer som går över från snus till cigaretter är ”närmast obefintlig”.

”Däremot finns ett starkt omvänt samband, hela 56 procent av snusarna började med cigaretter men har övergått till en mindre hälsofarlig produkt. Snusets betydelse för det faktum att svenskarna röker i betydligt mindre utsträckning än vad som är fallet i övriga EU är mycket tydlig”, skriver Anders Milton.

För att fler ska välja bort cancerframkallande cigaretter krävs att diskussionen präglas av vetenskapliga fakta, menar Anders Milton.

”Mycket skulle vara vunnet om våra med skattemedel finansierade organisationer på tobaksområdet började med att säga som det är. Då skulle vi tillsammans kunna bekämpa rökningen”.