Politik

Sverige måste stå upp för sin tobakspolitik i EU

Så som EU:s inre marknad för tobaksregler ser ut idag finns all anledning att uppdatera Tobaksdirektivet. Men ska regler sättas av länder utan erfarenhet och utan vetenskaplig grund? Och ska Sverige verkligen stå och titta på?

Tobaksproduktdirektivet styr hur tobaksprodukter regleras i EU, men stoppar inte medlemsstater från att själva sätta hårdare regler för nya nikotinprodukter. Detta har skapat en enda stor röra av inkonsekventa, godtyckliga regler som saknar vetenskaplig grund när det kommer till nikotinportioner.

Som exempel har Nederländerna och Belgien helt förbjudit nikotinportioner. Frankrike har lagt förslag om förbud och Spanien föreslår en så låg gräns för nikotin att det i praktiken är ett förbud. Danmark har infört ett tak på nio milligram nikotin per portion, medan Finland har infört både nikotintak och smakbegränsningar. Listan kan göras längre.

The Swedish experience fungerar

Samtidigt har Sverige varit en internationellt oöverträffad framgångssaga när det kommer till tobaksreglering. Tack vare en mindre ingripande politik finns det rökfria alternativ till cigaretter, såsom snus och nikotinportioner. Mycket tack vare detta har Sverige sedan länge den lägsta andelen rökare i Europa. Denna unika ställning är ett tydligt exempel på hur skademinimering främjar folkhälsan.  

EU-länder ivriga att kraftigt reglera snus och nikotinportioner

Enligt EUReporter efterfrågar 16 medlemsländer en uppdatering av Tobaksproduktdirektivet för att säkerställa ett rättvisare system för samtliga EU-länder när det kommer till tobaks- och nikotinprodukter. Enligt artikeln speglar initiativet en växande oro över ekonomiska skillnader – och folkhälsa.

I ett debattinlägg skriver Samuel Lundell, ordförande Snusarnas Riksförbund, att Nederländerna, som alltså redan förbjudit nikotinportioner även driver på för att i andra länder reglera nikotinportioner genom smakbegränsningar, låga nikotintak och neutrala förpackningar.

Sveriges passiva hållning oroar

Om förslaget blir verklighet står alltså Sveriges tobakspolitik på spel. Men svenska politiker har valt att ännu inte ta en aktiv roll och stå upp för de erfarenheter som gjort Sverige till världsledare inom folkhälsan.

Enligt Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, skulle EU må bra av en rimlig reglering av nikotinportioner i EU, och att Sverige har en unik chans att påverka européernas folkhälsopolitik.

– Vi ser hur alla länder tillåter cigaretter medan många av dem arbetar för att förbjuda alternativen till cigaretter. Något annat än logik och medicinsk vetenskap är det som styr de här processerna. Snuset klarar sig alltid i Sverige, men nikotinportionerna är i fara om inte den svenska regeringen börjar arbeta för att skapa allianser med andra länder som på riktigt vill värna människors hälsa och valfrihet. 

EU har länge nosat på Sveriges snus

Det är inget nytt att EU vill reglera snus och nikotinportioner. Redan 2022 planerades en skattehöjning med upp till 700 procent. I Dagens Nyheter sade Jörgen Hettne, professor i kommersiell rätt:

– Det ligger rimligtvis i allas intresse att det inte finns en okontrollerad produkt på marknaden. Om jag var den svenska regeringen skulle jag medverka till att vissa EU-gemensamma restriktioner införs. Om Sverige vill slå vakt om det vita snuset bör man agera politiskt i tid.

När informationen läckte röt alltså svenskarna ifrån och förslaget drogs tillbaka – eller tystades ner – för nu är samma diskussioner på tapeten igen. Patrik Strömer vill att svenska politiker sätter ner foten en gång för alla.

– Vår tobakspolitik hjälper svenskar att välja bort cigaretter varje dag. Att riskera det för att vara andra länder till lags är att svika sitt uppdrag som svensk politiker. Det är vårt ansvar att ta en tydlig ståndpunkt och inte låta EU-länder diktera påhittade tobakslagar.