Produkt & reglering
tobakspolitiken

Nytt mål för svenska tobakspolitiken: “logiskt och självklart” 

Regeringen vill att nikotinpolitikens övergripande mål fokuserar på minskade skador snarare än minskat nikotinanvändande.  
“Det är en tydlig politisk markering från regeringen om att det nu är skademinimering som gäller i tobakspolitiken och ett budskap främst riktat till de egna myndigheterna”, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Den 19:e september presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025 till riksdagen. I propositionen finns en viktig ändring som på sikt kan komma att främja Sveriges folkhälsa. 

I budgeten skriver regeringen att man vill att målet för Sveriges tobakspolitik ska “ta hänsyn till de varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka”. 

Speglar målsättningen för alkoholpolitiken  

Tidigare målet handlade endast om att minska bruket av tobaks- och nikotinprodukter oavsett produktens riskprofil. 

“Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter så som t.ex. snus,” skriver regeringen. 

Ändringen innebär att målet för tobaks- och nikotinpolitiken nu speglar målsättningen för alkoholpolitiken: minskade medicinska och sociala skador.  

”Det tidigare målet omfattade endast tobaksbruk, och uteslöt därmed i princip de nikotinprodukter där vi ser en ökning bland unga,” skrev socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett skriftligt uttalande till TT

”Därför är det viktigt att vi nu har ett nytt mål på plats som förhåller sig till hur utvecklingen ser ut, och som fokuserar på att minska skadeverkningarna. Riksdagen har tillkännagett att målet ska ändras i denna riktning, och nu levererar vi på det.” 

Rök utgör stora risken för sjukdomar 

 Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, kallar regeringens beslut att införa en politik som i praktiken skiljer på röktobak och nikotin “logiskt och självklart”.  

“Under lång tid har den svenska alkoholpolitiken varit inriktad på att minska de medicinska och sociala skadorna av alkohol, medan tobakspolitiken haft som mål att minska konsumtionen oavsett produkt och antalet konsumenter,” säger Strömer. 

Han påpekar att det är röken från cigaretterna och inte nikotinet, som utgör den stora risken för sjukdomar och kallar den tidigare linjen “faktaresistent och hälsofarlig”. 

“I alla andra sammanhang är det en självklarhet att minskad risk för sjukdom är något önskvärt, men just för tobak har det inte varit så.” 

Läs mer från Patrik Strömer om Sveriges nya mål för tobaks- och nikotinpolitik