Världshälsoorganisationen: Ingen skademinimering förrän tidigast 2023
Världshälsoorganisationen, WHO, kommer inte att göra skademinimering till en del av sin tobaksstrategi förrän tidigast 2023.
Frågan kommer inte ens att tas upp för diskussion.
Det visar WHO:s planer för det kommande arbetet.
– Hur många människor ska behöva dö till följd av tobaksrökning, innan WHO tar av sig skygglapparna, säger Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer
Vartannat år arrangeras en konferens för alla intressenter som står bakom WHO:s Tobakskonvention, FCTC. Nästa konferens, COP9, äger rum i november och när WHO presenterade agendan till konferensen i början av augusti stod det klart att skademinimering inte kommer att vara en del av diskussionerna eller det arbetet under de kommande två åren.
”Utmaningar och klassificering av nya och nya tobaksvaror (…) bör presenteras för information och att relaterade materiella diskussioner bör skjutas upp till COP10”, skriver WHO i dokumentet.
Världshälsoorganisationen lyssnar inte på forskarna
Varje år dör åtta miljoner människor världen över till följd av tobaksrökning.
Det finns produkter, som snus, skulle kunna innebära ett mindre skadligt alternativ till cancerframkallande cigaretter. Och trots att många forskare lyfter fram fördelarna med de skademinimerande alternativen, så väljer alltså WHO att skjuta diskussionerna om detta på framtiden.
Men WHO:s inställning till skademinimerande tobaksprodukter kommer kanske inte som någon överraskning. Tidigare i sommar släppte organisationen en rapport som målar upp nya nikotin- och tobaksprodukter som ett stort hot mot folkhälsan.
Kritik från ledande experter
När rapporten släpptes fick den också direkt kritik från flera av världens ledande skademinimeringsexperter, som menade att WHO fortsätter att fokusera på fel saker, istället för att underlätta övergången från cigaretter.
– Rökrelaterad cancer, hjärtsjukdomar och lungsjukdomar kommer så småningom att försvinna eftersom rökning fasas ut av mycket mindre riskabla nikotinprodukter som inte innehåller förbränning. Denna nya rapport … kräver att de mindre riskfyllda alternativen förbjuds medan tobak säljs fritt, felrapporterar bevis och bör åtföljas av en stor röd hälsovarning, sade Professor Peter Hajek, chef för Tobaksberoendeforskningsenheten vid Queen Mary University of London.
Snusforumet har tidigare intervjuat Clive Bates som är en flitigt anlitad debattör i diskussioner om tobakspolitik. Han är baserad i Storbritannien och förespråkar också skademinimeringsprincipen.
– Problemet är inte vad som ingår i mötesagendan, utan det faktum att WHO faktiskt vill förbjuda vaping medan cigaretter är tillgängliga överallt, säger Clive Bates till nättidningen Filter, apropå nyheten om WHO:s beslut att skjuta diskussionerna på framtiden.
”Tragiskt av Världshälsoorganisationen”
Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer håller med Clive Bates och övriga kritiker om att Världshälsoorganisationens illvilja gentemot skademinimerande tobaks- och nikotinprodukter är direkt skadlig.
– Tyvärr är jag inte förvånad. Men det är tragiskt att en så pass viktig internationell aktör som WHO inte vill ta del av vetenskapliga bevis och erkänna skademinimerande alternativa produkter som ett hjälpmedel i kampen mot cigarettdöden. Nu dröjer det ytterligare minst två år med miljontals potentiella dödsfall, säger Patrik Strömer.