Nyheter

Svenskt nej till spanskt snusförbud: ”Står upp för snuset”

Sverige agerar nu kraftfullt och tydligt mot Spanien. Den svenska regeringen har lämnat ett detaljerat utlåtande mot Spaniens förslag att i praktiken förbjuda vitt snus. Regeringen anser att förslaget strider mot EU:s principer om fri rörlighet och markerar samtidigt tydligt sitt stöd för snusets roll i svensk folkhälsa och näringsliv.

Den svenska regeringen har formellt motsatt sig Spaniens planerade förslag till reglering av nikotinportioner, med bland annat begränsning av nikotinhalten i vitt snus till 0,99 mg per påse – en nivå som i praktiken skulle innebära ett totalförbud för produkten i Spanien. I ett detaljerat utlåtande, det skarpaste verktyget inom EU:s anmälningsdirektiv, kritiserar Sverige förslaget som ett oproportionerligt handelshinder.​

”Den fria marknadens principer om fri rörlighet för produkter är ett kärnvärde för den svenska regeringen. Totalförbud för försäljning av vissa varor inskränker den fria rörligheten”, meddelar regeringen.

Gör skillnad på dödliga cigaretter och svenskt snus

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa betonar att snus inte är en hälsoprodukt, men att Sverige har färre rökare och lägre lungcancerdödlighet än EU-snittet.

Nu får vi hoppas att regeringens ställningstagande blir en viktig utgångspunkt i utvecklingen av Tobaksproduktsdirektivet.

– I den mån snus ersätter rökning är det positivt ur ett folkhälsoperspektiv”, säger han i pressmeddelandet.

Regeringens ställningstagande är ett lugnande besked:

– Sveriges tystnad om tobaks- och nikotinpolitiken i EU började nästan bli oroande – nu får vi hoppas att regeringens ställningstagande blir en viktig utgångspunkt i utvecklingen av Tobaksproduktsdirektivet, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Tar tydlig ställning för det svenska snuset

Regeringen framhåller att andra medlemsländer har valt andra ingripande åtgärder, såsom åldersgränser och smakförbud, istället för totalförbud. Det svenska ställningstagandet är en tydlig markering för snusets legitimitet inom EU och en signal om att Sverige inte accepterar godtyckliga inskränkningar av den inre marknaden.

EU:s medborgare är värda rätt information om hälsoskillnaden mellan olika tobaks- och nikotinprodukter.

För branschen och konsumenter i Sverige är detta ett välkommet besked – regeringen står upp för snuset, både som en del av svensk folkhälsa och som en viktig näring.

– Sverige har redan reglerat produkten på ett omsorgsfullt och ändamålsenligt vis, det är bara för andra länder att kopiera den lagstiftningen. EU:s medborgare är värda rätt information om skillnaden mellan dödlig rökning och det svenska snuset, säger Patrik Strömer.